Ελλαδα

Τα πριβέ «πάρτι συνωστισμού» στη Μύκονο

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις αρχές και τους επιχειρηματίες του νησιού

129516-292878.jpg
Βελίκα Καραβάλτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νησί της Μυκόνου

Ρεπορτάζ της Βελίκας Καραβάλτσιου για τα πριβέ πάρτι σε βίλες της Μυκόνου - Οι καταγγελίες, οι δηλώσεις επιχειρηματιών και ο τρόπος διοργάνωσής τους

Δυνατή μουσική, διάσημοι DJs και άφθονο αλκοόλ… Όλα αυτά, σε μυστικές τοποθεσίες της κοσμοπολίτικης Μυκόνου με αντίτιμο πολλές χιλιάδες ευρώ... Τα πριβέ πάρτι είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις αρχές αλλά και για τους ντόπιους επιχειρηματίες. Από τη μια, μία υγειονομική βόμβα και από την άλλη, ένα τεράστιο πλήγμα για την οικονομία του νησιού.

Οι διοργανωτές στοχεύσουν σε πελάτες με γερά πορτοφόλια. Οι προσκλήσεις «διακινούνται» διαδικτυακά… Οι προσκεκλημένοι λαμβάνουν ένα μήνυμα με τις συντεταγμένες της βίλας λίγη ώρα πριν από το πάρτι προκειμένου η μυστική τοποθεσία να μην διαρρεύσει στις αρχές.

«Η προσέγγιση των πελατών γίνεται μέσω των social media αλλά και από ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα μαγαζιά μας, στα beach bars και τα bars. Όταν βλέπουν δηλαδή ότι κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πάρτι τον προσεγγίζουν» λέει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων της χώρας της Μυκόνου.

Ο τιμοκατάλογος εξαρτάται από τις παροχές του πάρτι αλλά και από το πόσο διάσημος είναι ο DJ. Η τιμή εισόδου ξεκινά από 50 ευρώ και φτάνει τα 500 ευρώ, ακόμα και τα 1.500 ευρώ. Οι καταναλώσεις ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ και η διανυκτέρευση σε μία από τις σουίτες της βίλας, μπορεί να ξεπεράσει και τις 4.000 ευρώ. Από κάποια πάρτι δεν λείπουν οι ναρκωτικές ουσίες. Ενώ, σε κάποιες βίλες γίνονται ακόμα και «μυσταγωγικές τελετές». Οι διοργανωτές, ζητούν από τους προσκεκλημένους να μεταμφιεστούν σε μυθικούς ήρωες ή ακόμα και σε αρχαίους Έλληνες θεούς.

Με την άφιξη των πρώτων τουριστών τα πάρτι ξεκίνησαν και πάλι.

«Τα τελευταία 3 χρόνια κάποιοι παίρνουν το βαλιτσάκι με τα χρήματα και φεύγουν από το νησί… Δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν υπάρχουν ταμειακές, δεν υπάρχει τίποτα! 500 άτομα, από 500 ευρώ ο καθένας, σημαίνει 250.000! Όλα μαύρα!» λέει ο Σταύρος Γρίμπλας, επιχειρηματίας στη χώρα της Μυκόνου.

O «Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πωλήσεως Οινοπνευματωδών ποτών και Κέντρων Διασκέδασης Μυκόνου» έχει κάνει 7 καταγγελίες, υποδεικνύοντας συγκεκριμένες βίλες όπου τα πάρτι λαμβάνουν χώρα. Ο νόμος, όμως, δεν επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιήσει εφόδους και φυσικά να συλλάβει όσους παρανομούν.

Υπάρχει ένα κενό νόμου ως προς τον έλεγχο των ιδιωτικών πάρτι

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα κενό νόμου ως προς τον έλεγχο των ιδιωτικών πάρτι, καθώς το άσυλο της κατοικίας τα προστατεύει» λέει ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυκόνου και τοπικούς φορείς και άκουσε τα προβλήματα της περιοχής. Στο επίκεντρο, βρέθηκε το ζήτημα των αστυνομικών ελέγχων για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε να καλύψει και το νομικό κενό που δεν επιτρέπει στις αρχές να επέμβουν σε παράνομα ιδιωτικά πάρτι.

«Έχουμε λάβει αποφάσεις και μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούνται. Δημιουργήσαμε μία νέα υπηρεσία με 120 αστυνομικούς και επικεφαλής ανώτερο αστυνομικό. Απευθύνω σε όλους τους Μυκονιάτες, και κυρίως τους επιχειρηματίες, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι θα κρατήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο το νησί υγιές και ασφαλές», είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα πάρτι σε βίλες είναι μία μόδα που ξεκίνησε από την Ίμπιζα και έφτασε στο νησί των ανέμων τα τελευταία τρία χρόνια. «Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την καταστολή των πάρτι, τα οποία οδηγούν τους επιχειρηματίες του νησιού κυριολεκτικά σε οικονομική ασφυξία» λέει ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου.

«Η Μύκονος πάντα πουλάει. Ένα πάρτι στη Μύκονο παίρνει άλλες διαστάσεις από ένα πάρτι σε ένα χωριό της Ηπείρου», λέει ο Λευτέρης Σικινιώτης, επιχειρηματίας στον Ορνό της Μυκόνου. «Τα πριβέ πάρτι δεν είναι ελεγχόμενα ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, ως προς την ασφάλιση ή ως προς τα έσοδα… Είναι τρομερά άδικο ένας επιχειρηματίας να πληρώνει τα ΦΠΑ, να πληρώνει τις ασφάλειες, το ΙΚΑ… και ξαφνικά να έρχεται ένας άνθρωπος, να κάνει μια αρπαχτή… και ούτε γάτα ούτε ζημιά», συμπληρώνει.

Οι επιχειρηματίες στο νησί των ανέμων συμφωνούν πως, αν το φαινόμενο δεν κυνηγηθεί άμεσα, θα γιγαντωθεί εις βάρος των ντόπιων.

Οι επιχειρηματίες στο νησί των ανέμων συμφωνούν πως, αν το φαινόμενο δεν κυνηγηθεί άμεσα, θα γιγαντωθεί εις βάρος των ντόπιων. «Είναι συναρμοδιότητα διαφόρων παραγόντων. Δεν είναι μόνο η αστυνομία που δεν μπορεί να μπει στα πάρτι, είναι η εφορία που δεν μπορεί να ελέγξει τις συναλλαγές, είναι το ΙΚΑ που δεν μπορεί να ελέγξει τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, είναι η δίωξη… Είναι πολλοί παράγοντες», λέει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου επιχειρήσεων της χώρας της Μυκόνου.

Στα μαγαζιά του νησιού, κρατούνται οι αποστάσεις και τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα. Οι τζίροι των επιχειρηματιών -αυτό το καλοκαίρι- είναι χαμηλότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Την ίδια στιγμή, στις βίλες, γίνεται «πάρτι συνωστισμού», χωρίς να τηρείται κανένας υγειονομικός κανόνας και χωρίς να μπορεί να επέμβει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, ρισκάροντας τη φήμη του νησιού αλλά και ένα τοπικό lockdown.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ