Ελλαδα

Πώς καταλήξαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ

Η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων στο Υπουργείο Υγείας - Τι είχαν προτείνει για τα πρόστιμα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς φθάσαμε στην ΚΥΑ που υποχρεώνει εργαζόμενους και καταναλωτές να φορούν μάσκα στα σούπερ μάρκετ - Τι πρότεινε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων για τα πρόστιμα.

Να φορούν υποχρεωτικά μάσκα στα σούπερ μάρκετ για τον κορωνοϊό καλούνται πλέον εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, το μέτρο τίθεται σε ισχύ το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συζήτηση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους ήταν έντονη. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονταν, εντείνοντας τον προβληματισμό των ειδικών για τη διασπορά του επικίνδυνου ιού στη χώρα. Στο εσωτερικό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή είχε καταλήξει μόλις τις προηγούμενες ημέρες στην πρόταση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας: Τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους καταναλωτές.

Ειδικά για τους εργαζόμενους η χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό θα ήταν υποχρεωτική ανεξάρτητα από το τμήμα που δούλευαν. Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής μετά το lockdown, υπήρχε ισχυρή σύσταση από το Υπουργείο Υγείας για τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε τμήματα με νωπά προϊόντα (π.χ κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα κ.λπ).

Μάλιστα, η Επιτροπή κατέληξε στην πρόταση η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ να μη συνοδεύεται από πρόστιμο, το οποίο θα επιβάλλεται στους καταναλωτές οι οποίοι δεν συμμορφώνονται. Αντίθετα, είτε εντοπιστεί καταναλωτής χωρίς μάσκα ή εργαζόμενος χωρίς μάσκα σε σούπερ μάρκετ, το πρόστιμο να επιβαρύνει την ίδια την επιχείρηση και στις δύο περιπτώσεις.

Υποχρεωτική για όλους η μάσκα στα σούπερ μάρκετ από το Σάββατο 17 Ιουλίου 2020: Τόσο για εργαζόμενους όσο και για καταναλωτές © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Επιτροπή έχει υποβάλει επίσης τη σκέψη του «screening» στις εισόδους των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μην επιτρέπεται η είσοδος σε καταναλωτές οι οποίοι δεν φορούν μάσκα.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους στα σούπερ μάρκετ

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές». Αυτό είχε αναφέρει νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

 

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για όλους - Στα 150 ευρώ το πρόστιμο

Κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη μετά την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία είναι διψήφια καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό ανέρχεται στα 150 ευρώ, με το κόστος της παράβασης στην περίπτωση των εργαζομένων να επιβαρύνει τον εργοδότη.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ακόμα 28 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 12 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έφθασε τους 3.964. Σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων ανά την ελληνική επικράτεια μειώθηκαν κατά δύο. Πλέον, διασωληνωμένοι στην Εντατική είναι 12 συμπολίτες μας.

Στους 3.964 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα | Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 © athensvoice.gr/koronoios

Τα 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοίνωσε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 ο ΕΟΔΥ κατανέμονται ως ακολούθως:

  • 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 2 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Δυστυχώς, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έναν καταγεγραμμένο θάνατο το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για την 83χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφθασαν τους 194.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που κάνει υποχρεωτική τη μάσκα για όλους στα σούπερ μάρκετ -εργαζόμενους και καταναλωτές- δεν είναι απαραίτητο η μάσκα αυτή να είναι ιατρική, αλλά μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, όπως υφασμάτινη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ