Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα - Αύξηση ελέγχων

Οι λοιμωξιολόγοι συζητούν και την καθιέρωση επιπλέον μέτρων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και στην ομάδα των λοιμωξιολόγων

Έντονη ανησυχία μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονωϊού τα τελευταία 24ωρα, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από επισκέπτες από το εξωτερικό. 

Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναπόφευκτο ότι θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο το «καμπανάκι» που χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά και την κατάσταση που υπάρχει με την εικόνα των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Tις τελευταίες ημέρες, τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας.  Η γενική χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μετρα

Το άνοιγμα του τουρισμού μπορεί να έφερε αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί. Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων σκέφτεται να επαναφέρει τη χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς χώρους ενώ η απαγόρευση των πανηγυριών που έχει αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί μέχρι και τον Αύγουστο.

Οι ειδικοί εκτός από την μάσκα, δεν μπορούν να παραβλέψουν επίσης το γεγονός πως φουντώνει η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.

Από την Τετάρτη εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Το δεύτερο κύμα ίσως είναι μεγαλύτερο 

«Υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.   Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι υπαρκτό, ωστόσο, όπως είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα».  

Για τα εισαγόμενα κρούσματα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμο, δεν γίνονται τυχαία. (...) Ελέγχονται περισσότερο οι ταξιδιώτες που αποτελούν υψηλής πιθανότητας κρούσματα. (...) Οι υπόλοιποι είναι χαμηλής πιθανότητας, όχι μηδενικής».   «Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων.. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», ανέφερε για τη χαλάρωση των μέτρων.     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ