Ελλαδα

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Ροδόπη - Τι ανακοίνωσε η ΓΓΠΠ

Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο - Μπαίνει σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα - Τι ισχύει πλέον για τον Δήμο Ιάσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα στη Ροδόπη - Βρέθηκαν πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού
Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα στη Ροδόπη - Βρέθηκαν πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού/© civilprotection.gr

Στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό στη Ροδόπη προχωρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Εντοπίστηκαν πολλαπλά νέα κρούσματα - Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα.

Ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Ροδόπη, καθώς υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιάσμου.

Διευκρινίζεται ότι στα 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, δεν περιλαμβάνονται αυτά που επιβεβαιώθηκαν στον Δήμο Ιάσμου, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων προέκυψαν μετά τις ανακοινώσεις. Από αυτά τα 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, τα 11 βρίσκονται στον ορεινό οικισμό Εχίνος στην Ξάνθη. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού από τον Δήμο Ιάσμου θα περιλαμβάνονται στον αυριανό απολογισμό.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον οικισμό Εχίνος στην Ξάνθη τέθηκε επίσης επί τάπητος κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης της ΓΓΠΠ (Πατήστε ΕΔΩ). Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ορεινός οικισμός βρίσκεται εδώ και ημέρες σε μίνι καραντίνα.

Αναλυτικά τα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Ροδόπη

Τα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στον Δήμο Ιάσμου του Νομού Ροδόπης λαμβάνονται για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου Δημόσιας Υγείας και κινούνται σε 2 άξονες.

1) Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

- Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

2) Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου , τα οποία συνίστανται σε:

  • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης.
  • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.
  • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές εντός και εκτός  οικισμού.
  • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

«Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21.00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21.00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 - Ημέρα 7 - Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ