Ελλαδα

Έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη μετά τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού

Σε ποιες περιοχές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας - Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Μετάβαση μόνο με ραντεβού στο Δημόσιο - Αναστολή λαϊκών αγορών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες
Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες/© civilprotection.gr

Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων στον Δήμο Μύκης - Πού είναι υποχρεωτική πλέον η χρήση μάσκας.

Σε έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη μετά τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού προχωρεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή της Ξάνθης έχει καταγραφεί αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν οι νέοι φορείς Covid-19.

Σημειώνεται ότι από τα 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας νωρίτερα, τα 15 εντοπίστηκαν στην Ξάνθη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ενεργοποιείται εκ νέου το αποτελεσματικό Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», με κλιμάκια του ΕΟΔΥ να αναπτύσσονται στην περιοχή και να πραγματοποιούν πολλαπλά διαγνωστικά τεστ.

Στα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 • Οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν με ραντεβού σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Ειδικότερα για την κοινότητα του Εχίνου (Δήμος Μύκης) επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από τις 21.00 το βράδυ έως και τις 07.00 το πρωί. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.

Κορωνοϊός - Νέα έκτακτα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στο χωριό Έχινος (Δήμος Μύκης) στην Ξάνθη
Κορωνοϊός - Νέα έκτακτα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στο χωριό Έχινος (Δήμος Μύκης) στην Ξάνθη/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Όλα τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών στην Ξάνθη τίθενται σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, από τις 06.00 το πρωί. Θα διαρκέσουν 7 ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 19 Ιουνίου 2020, στις 06.00 το πρωί, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Χαρδαλιάς για νέα έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη λόγω κορωνοϊού

«Είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοιού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας» ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ξάνθης, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αλλά και τις Αρχές της περιοχής και πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε όσο έχουμε επιτύχει ως τώρα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ για τα έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη λόγω νέων κρουσμάτων κορωνοϊού:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα στην περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:  

 1. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε: α) Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού β) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα γ) Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
 2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:
 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης.
 • Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών.
 • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
 • Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης:

- Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

- Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020  και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ