Ελλαδα

Οριστικό: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τι ισχύει για εργαζόμενους και πολίτες - Δείτε τον πίνακα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας με βάση τις νέες ανακοινώσεις
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας με βάση τις νέες ανακοινώσεις/© EUROKINISSI

Χρήση μάσκας: Πού πρέπει να τη φορούν υποχρεωτικά πολίτες και εργαζόμενοι - Αναλυτικός πίνακας.

Οριστικοποιήθηκε το πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, όταν και ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 48ωρο έγιναν αφαιρέσεις από την αρχική λίστα με τους χώρους όπου ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει, η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική απ' όλους τους πολίτες σε κλειστούς χώρους, όπου μπορούσε να παρατηρηθεί συνωστισμός. Μεταξύ αυτών τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα οπωροπωλεία, τα κομμωτήρια και τα ΜΜΜ. Ωστόσο, οι τελικές ανακοινώσεις που έγιναν, περιόρισαν τον αριθμό των χώρων όπου πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (σ.σ. μιας χρήσης, υφασμάτινης, χάρτινης). 

Παράλληλα, υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ εργαζομένων και πολιτών αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.

Πού πρέπει υποχρεωτικά να φορούμε μάσκα - Τι ισχύει για πολίτες και εργαζόμενους

Η χρήση μάσκας για τους πολίτες είναι υποχρεωτική σε:

 • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
 • Ταξί
 • Ανελκυστήρας
 • Νοσοκομεία
 • Ιατρεία
 • Διαγνωστικά κέντρα.

Προαιρετική για τους πολίτες η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020
Προαιρετική για τους πολίτες η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε:

 • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
 • Ταξί
 • Νοσοκομεία
 • Ιατρεία
 • Διαγνωστικά κέντρα
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε τομείς που αφορούν σε διαχείριση ΜΗ τυποποιημένων τροφίμων (σ.σ. φρούτα, κρέας, ψάρι).

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Και για επιβάτες και για εργαζόμενους
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Και για επιβάτες και για εργαζόμενους/© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα από τους πολίτες σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν εντοπιστεί πολίτης να μη φορά μάσκα σε χώρο όπου η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο.

Κορωνοϊός - Χρήση μάσκας: Αναλυτικός πίνακας με τους κλειστούς χώρους όπου είναι υποχρεωτική ή προαιρετική - Τι ισχύει για πολίτες και εργαζόμενους

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πού είναι τελικά υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό έγιναν στον απόηχο αντιδράσεων από πολίτες που δυσκολεύονταν να βρουν μάσκα ή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το επιπλέον κόστος που προκύπτει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου πληθαίνουν οι συστάσεις προς τους πολίτες για το πώς να φτιάχνουν μόνοι τους υφασμάτινες μάσκες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ