Ελλαδα

Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση το μωρό από την Ξάνθη (video)

Συνολικά 5 παιδιά θετικά στον νέο κορωνοϊό σε χρονικό διάστημα περίπου 30 ημερών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωρό
Μωρό © Unsplash / Aditya Romansa

Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένο το μωρό από την Ξάνθη. Με υποστηρικτική θεραπεία σε θάλαμο απομόνωσης αντιμετωπίζονται τα θετικά στον κορωνοϊό νεογνά.

Συνολικά πέντε παιδιά θετικά στον νέο κορωνοϊό σε χρονικό διάστημα περίπου 30 ημερών, εκ των οποίων τα τρία το τελευταίο 48ωρο, εισήχθησαν για θεραπεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για παιδιά με COVID . Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Εμ. Ροηλίδης, από τα τρία παιδιά νοσηλεύεται σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση το 15 μηνών μωρό από το Δροσερό Ξάνθης το οποίο έχει υποκείμενο νόσημα που δημιουργεί πνευμονία. Με ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, νοσηλεύεται ένα βρέφος τριών μηνών το οποίο αναμένεται να πάρει αύριο εξιτήριο, ενώ το τρίτο βρέφος ηλικίας εννέα μηνών έχει σύνδρομο γαστρεντερίτιδας και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες ακόμη ημέρες. Ο κ. Ροηλίδης χαρακτήρισε τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα τρία παιδιά βρέθηκαν θετικά και εισήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Ιπποκράτειο.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 λειτουργούν στο χώρο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά με COVID-19 ενώ για τα παιδιά που είναι διαγνωσμένα αλλά δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη δημιουργήθηκε χώρος στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ισόγειο του κτιρίου του Παιδιατρικού Τμήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ροηλίδης τα ύποπτα κρούσματα παραμένουν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν και μεταφέρονται στο Ιπποκράτειο όταν επιβεβαιωθούν ότι είναι θετικά . Το Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά με επτά κλίνες και μία θερμοκοιτίδα και τώρα διαθέτει άλλες δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για τα παιδιά με COVID-19.

Όσον αφορά τη θεραπεία των παιδιών με COVID-19 o κ. Ροηλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο φαρμακευτικής θεραπείας η οποία να έχει τεκμηριωθεί με κλινικές μελέτες αλλά στα παιδιά που έχουν συμπτώματα χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. 

 

Με υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης αντιμετωπίζονται τα θετικά στον κορωνοϊό νεογνά 

Εν τω μεταξύ, με υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου αντιμετωπίζονται τα συμπτωματικά νεογνά για τα οποία υπάρχει θετική διάγνωση της λοίμωξης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας. Ωστόσο οι οδηγίες αυτές εντός των ημερών αναμένεται να επικαιροποιηθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, Γεώργιος Μητσιάκος στα συμπτωματικά νεογνά με COVID-19 λοίμωξη, τα οποία πρέπει να νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης τριτοβάθμιου κέντρου, χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών και δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιική θεραπεία κατά του ιού SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρειας τα συμπωματικά νεογνά με COVID-19 και σοβαρό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να αντιμετωπίζονται με :

  • Επιφανειοδραστικό παράγοντα (200mg/kg),
  • Εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου και
  • Υψίσυχνο μηχανικό αερισμό. Σε κρίσιμα άρρωστα νεογνά μπορεί να απαιτηθεί συνεχής νεφρική κάθαρση και εξωσωματική οξυγόνωση.

Επίσης στις οδηγίες αναφέρεται ότι για αυτά τα νεογνά έως τώρα δεν υπάρχει αποτελεσματική ειδική αντιική θεραπεία για SARS-CoV-2 και ότι πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. «Σε περίπτωση δευτεροπαθούς βακτηριακής λοίμωξης πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Δεν υπάρχει ένδειξη υποστηρικτικής αγωγής με γ-σφαιρίνη, ιντερφερόνη ή άλλη ορμονική θεραπεία» αναφέρουν οι οδηγίες .

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

Όσον αφορά τα νεογνά με ύποπτη ασυμπτωματική λοίμωξη οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να νοσηλεύονται μαζί με τη μητέρα τους σε θάλαμο απομόνωσης σε κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας υπό στενή παρακολούθηση ζωτικών σημείων και πρέπει να καταγράφονται συνεχώς ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός, ο κορεσμός οξυγόνου, η θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτωματικά νεογνά με ύποπτη λοίμωξη πρέπει να απομονώνονται και να θεραπεύονται σε μονό θάλαμο απομόνωσης ξεχωριστό από το θάλαμο απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα ασυμπτωματικά νεογνά με COVID-19 πρέπει να νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης τριτοβάθμιου κέντρου

To μητρικό γάλα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταρείας, εάν η μητέρα έχει επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα SARS-CoV-2 και δεν εμφανίζει συμπτώματα ή βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης ή βρίσκεται σε αναμονή του αποτελέσματος για SARS-CoV-2 τότε προτιμώμενη επιλογή αποτελεί ο θηλασμός και η από κοινού νοσηλεία της μητέρας και του νεογνού στο ίδιο δωμάτιο απομόνωσης. Η μητέρα επιβάλλεται να ακολουθήσει αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού (αποφεύγει τα φιλιά στο παιδί, προστατεύει το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, φορά μάσκα, πλένει σχολαστικά τα χέρια της πριν τη σίτιση, δεν δέχονται επισκέψεις). Εάν το νεογνό παραμείνει σε rooming in, η κούνια του θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τη μητέρα. Εάν η μητέρα αντλεί το γάλα της με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία επιβάλλεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός της αντλίας πριν και μετά τη χρήση, καθώς και ο καθαρισμός των δοχείων αποθήκευσης του γάλακτος σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποστειρωμένα δοχεία μιας χρήσης. Το γάλα προτείνεται να χορηγείται από άλλο πρόσωπο πέραν της μητέρας. Εάν η μητέρα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές εκκρίσεις), το νεογνό θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο από τη μητέρα προσωρινά, εν αναμονή του αποτελέσματος του real- time PCR (RT-PCR) για SARS-CoV-2 της μητέρας. Επί θετικού αποτελέσματος το με μωρό πρέπει να απομονώνεται από τη μητέρα και παρακολουθείται ανάλογα με την κλινική του κατάσταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ