Ελλαδα

Λάρισα: Σε καραντίνα ο οικισμός των Ρομά - Έγιναν 200 τεστ

Εντός της ημέρας τα αποτελέσματα - Αποθέωση Τσιόδρα μετά το μήνυμά του για τους Ρομά, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Λάρισα: Επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη
Κορωνοϊός - Λάρισα: Επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη/ © EUROKINISSI

Αποκλεισμένος από αστυνομικές δυνάμεις ο οικισμός των Ρομά στη Λάρισα - Αναμένονται τα αποτελέσματα σε περισσότερα από 200 τεστ - Αποθέωση Τσιόδρα.

Με προσεκτικούς χειρισμούς προχωρά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη.

Στον απόηχο της επίσκεψης των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στη Λάρισα, εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα από τα 200 τεστ που έγιναν σε Ρομά που διαμένουν στον συγκεκριμένο οικισμό.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος επιβεβαιωμένος φορέας ήταν ένας 32χρονος. Ακολούθησε διασπορά κρουσμάτων (20 συνολικά), τα οποία αποτελούν επαφές του 32χρονου. Ο οικισμός των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας έχει μπει σε καραντίνα, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο. Σημειώνεται ότι οι 20 κάτοικοι του οικισμού που έχουν βρεθεί θετικοί, βρίσκονται σε καραντίνα σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας. Παράλληλα, σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι του καταυλισμού υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ορισμένοι από τους κατοίκους δεν κατάλαβαν την κρισιμότητα της κατάστασης, κάνοντας λόγο για διακρίσεις. Η άμεση, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας οδήγησαν σε εκτόνωση της κατάστασης. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Σωτήρη Τσιόδρα με υψωμένα τα χέρια.

Αποθέωση Τσιόδρα - «Έδωσε μάθημα δημοκρασίας»

Η στάση του Σωτήρη Τσιόδρα, σε συνδυασμό με τα όσα είπε για τους Ρομά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απογευματινής ενημερώσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, προκάλεσαν πλήθος επιδοκιμαστικών σχολίων. Μεταξύ άλλων η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα, επισημαίνοντας ότι «έδωσε μάθημα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη».

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλία λόγω κορωνοϊού μετά τα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά

Για «δύσκολη κατάσταση» στη Λάρισα έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απογευματινής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως η εξέλιξη της επιδημίας στον συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους».

Εκτός από την καραντίνα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  • Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
  • Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
  • Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
  • Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
  • Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα.

Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού Νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ