Ελλαδα

Τσιόδρας για Ρομά: Δεν θα μείνουν μόνοι τους απέναντι στον κορωνοϊό

Το μήνυμα του λοιμωξιολόγου κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων με αφορμή την επίσκεψή του στη Λάρισα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωτήρης Τσιόδρας
Σωτήρης Τσιόδρας/© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τσιόδρας - Κορωνοϊός: «Οι Ρομά δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» - Το μήνυμα του λοιμωξιολόγου κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Το δικό του μήνυμα κατά του διχασμού και των διακρίσεων έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Ρομά, παρουσιάζοντας ένα απόσπασμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεθνή ημέρα των Ρομά.

«Υπενθυμίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες των πολλών, φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Φέτος, αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήκουν στις ομάδες τις πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ορισμένοι ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και διαχωρισμένους οικισμούς, ενώ σε πολλά μέρη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, καθιστώντας δύσκολη την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι δύσκολο να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης σε υπερπλήρεις κατοικίες, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια πηγών εισοδήματος και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

«Δεν μπορούν να είναι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" και στόχοι μίσους. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, αφήνοντας αιχμές ότι σε κάποιες χώρες υπάρχουν ΜΜΕ που αναφέρονται σε αυτούς ως «απειλή». «Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αφορούν τη διασπορά του ιού. Όλοι μαζί, υγειονομικοί, επαγγελματίες υγείας, πολιτικοί, πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, στον έλεγχο, στην παρακολούθηση της κατάστασης και στην κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις στιγμές» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πήγε στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού
Ο Σωτήρης Τσιόδρας πήγε στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού/© EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Και συνέχισε, λέγοντας: «Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και όλες οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αυτή την στιγμή υποφέρουν. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό και διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας».

«Από αυτήν τη θέση χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε το μεσημέρι για την υπεύθυνη στάση τους για να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά και περαιτέρω κύκλους των επιδημιών» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ