Ελλαδα

Έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια -Στέλνουν ΜΑΤ στη Mυτιλήνη

Το χρονικό των επεισοδίων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moria-mytilini-metanastes
Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη © EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Μόνιμη παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ ζητούν οι κάτοικοι της Μόριας μετά τα επεισόδια με μετανάστες την Δευτέρα.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λέσβο μετά και τα χθεσινά επεισόδια και την διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν 2.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις δέκα το πρωί όταν 2.000 περίπου αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν από τη Μόρια για να φθάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης και να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και τον εγκλωβισμό τους στο νησί.

Λίγο πριν από τον Καρά Τεπέ η αστυνομία έκανε την πρώτη προσπάθεια να ανακόψει την πορεία. Μεγάλες ομάδες των διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων καταφεύγοντας στα βουνά. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις για περισσότερο από μία ώρα. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Άναψαν φωτιές σε κτήματα (σε 3 σημεία σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί) και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και δεκάδες παιδιά.

Και ενώ ήταν σε εξέλιξη όλα αυτά τα επεισόδια ομάδα από μετανάστες χρησιμοποιώντας τη βόρεια παράκαμψη της πόλης  κατάφερε να φθάσει έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μαζί με σκηνές όπου επιχείρησαν να τις στήσουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν το στήσιμο των σκηνών και ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία από 300 περίπου μετανάστες, ανάμεσά στους οποίους πολλά παιδιά. Η καθιστική διαμαρτυρία διάρκειας 3,5 ωρών ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα.

Μέχρι τότε ο δρόμος στην προκυμαία Μυτιλήνης στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου παρέμεινε κλειστός με αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί κυρίως τις ώρες αιχμής τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. 

Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Γενική συνέλευση των κατοίκων

Μετά τα επεισόδια, έγινε  γενική συνέλευση των κατοίκων στην οποία συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Στην συνέλευση αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νηιωτικής Πολιτική σήμερα στις 7 το πρωί.  Παράλληλα, ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Παράλληλα, ζητήθηκε η αποσυμφόρηση της Μόριας και το σταδιακό κλείσιμό της.

Σημειώνεται πάντως ότι υπήρχαν πληροφορίες για τη χθεσινή διαμαρτυρία από την Παρασκευή το απόγευμα και μετέβησαν χθες το απόγευμα στο νησί δύο διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.

Περιφερειάρχης Αιγαίου: Αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 3 νησιά

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά. 

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης. 

Μηταράκης: Ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Λέσβο

Στο μεταξύ όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ερευνάται το ενδεχόμενο τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.

Όπως επίσημανε ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσέθετε ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθύμισε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επανέλαβε ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Έστειλε, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη για τα επεισόδια στη Μόρια βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Μόρια και άσκησε κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», τόνιζε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ειδικότερα στην ανακοίνωση του ότι «οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο: «Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, «είναι, κυριολεκτικά, τραγική, δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Επιπλέον, της καταλογίζει ότι «αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες».

Πληροφορίες: lesvosnews.net, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ