Ελλαδα

Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα – Πότε κατεβάζουν ρολά

Γιατί προχωρούν στην κινητοποίηση - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το claw back

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πότε μπαίνει το τριήμερο «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα.

Κινητοποιήσεις ξεκινά μέσα στον Νοέμβριο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, ζητώντας την κατάργηση του claw back. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί «τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία». Στις 21 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη τριήμερη προειδοποιητική απεργία από τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων έχουν στόχο την κατάργηση του claw back. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το μέτρο που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».

«Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από επτά συνεχή χρόνια εφαρμογής του» σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Και προσθέτει πως πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν «καταρρεύσει».