- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παππάς στη δίκη της ΧΑ: Ήμουν εθνικοσοσιαλιστής στα 20, τώρα όχι
«Προσωπικό δεδομένο το πώς χαιρετάω. Ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε»
Δίκη της Χρυσής Αυγής: Τα περί εθνικοσοσιαλισμού «ήταν ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου, έχω αλλάξει» υποστήριξε στην απολογία του ο Χρ. Παππάς.
«Προσέρχομαι με καθαρή την συνείδηση μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο θεωρούμενος ως «καθοδηγητής» της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής Χρήστος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως η δίωξη του κόμματος έγινε με «καθαρά πολιτικά κριτήρια».
Ο επί δεκαετίες φίλος, ομοϊδεάτης και κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, απολογούμενος δήλωσε πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και επιπλέον «είναι προσωπικά δεδομένα».
Απάντησε, μάλιστα, για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που δήλωσε πως βρίσκεται στην Χρυσή Αυγή από την δεκαετία του 1980, από εκείνα τα χρόνια ως σήμερα έχει εξελιχθεί, έχει αλλάξει. Όπως ανέφερε, η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».
Κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο, να απαντήσει και για φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά» όπου ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία.
Ο κ. Παππάς, αφού ανέφερε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, δηλώνοντας περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου, κατέληξε πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση… δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη τη βόρεια Ιταλία».
Ο κ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, τονίζοντας πως, πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του κ. Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος». Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο κ. Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.
- Πρόεδρος: Ο Παύλος Μελάς πού την απηύθυνε;
- Κατηγορούμενος: Στους Ευέλπιδες.
Και ο αναπληρωτής εισαγγελέας όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και ο κ. Παππάς απάντησε πως για αυτό δεν την χρησιμοποίησε.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κ. Παππά, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά. Είπε μάλιστα, πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά όμως το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε, πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».
Για τη δολοφονία Φύσσα δήλωσε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας.
Αναφερόμενος στα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ» είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος», ενώ δήλωσε πως δεν γνώριζε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».
Είπε τέλος, ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά «θα τους πάω στο 2%» συνιστά «κατάχρηση εξουσίας, καθώς λέγεται από έναν πρωθυπουργό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτιμάται πως είχε βλάβη στον πίσω έλικα μετά από σοβαρό περιστατικό στο οποίο είχε εμπλακεί
Προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σε ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή μεταμόσχευσης
Το δέμα που μετέφερε περιείχε μεταξύ άλλων 12 κινητά και 21 κάρτες SIM
O πατέρας προχώρησε σε αρπαγή της το βράδυ της 19ης Αυγούστου
Η κίνηση θα παραμείνει αυξημένη και το Σαββατοκύριακο
Τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor απογειώθηκαν από την Αλεξανδρούπολη και κατευθύνθηκαν προς το νησί
Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μύρινας
Η τελευταία πρόγνωση για τον καύσωνα - Δύσκολα τα επόμενα 24ωρα
Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί δυο πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη, για μεταφορά ατόμων από την παραλία Θάνος
«Απομακρυνθείτε προς Μύρινα»
Η κατάσταση της υγείας του δημοσιογράφου χαρακτηρίζεται κρίσιμη
Στη μάχη της κατάσβεσης πέντε αεροσκάφη
Στην Ανατολική Αττική τα περισσότερα κρούσματα
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Αυξάνεται η ανησυχία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων
Έντονη είναι και η παρουσία Βαλκάνιων, Γερμανών και Τούρκων
Νεκρός 86χρονος άνδρας
Έντονη ζέστη και αποπνικτική ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.