Ελλαδα

Μπαρμπαρούσης: Μου αρέσει ο ναζιστικός χαιρετισμός

«Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγιώταρος - Μπαρμπαρούσης
Παναγιώταρος - Μπαρμπαρούσης © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπαρμπαρούσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Μου αρέσει ο ναζιστικός χαιρετισμός. Τι κατέθεσε ο Παναγιώταρος.

Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Ηλίας Παναγιώταρος απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αρνούμενοι την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τις δύο απολογίες προκάλεσε αίσθηση ο ισχυρισμός του Μπαρμπαρούση ότι του αρέσει η ενέργεια του (ναζιστικού) χαιρετισμού και πως «έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ», ενώ ο Παναγιώταρος έδωσε δύο εκδοχές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Μπαρμπαρούσης: Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια

Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης αφού αρνήθηκε - και αυτός- κάθε εμπλοκή με έκνομες δράσεις της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «άσχημο πράγμα» τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από μαθητής παρακολουθούσε τη δράση της Χρυσής Αυγής, ώς το 2010, οπότε κι εντάχθηκε στους κόλπους της. «Την παρακολουθούσα από το γυμνάσιο. Είχα πάει σε ένα μνημόσυνο για τους ανθρώπους που σκότωσε ο Βελουχιώτης, που σκότωσε ένα Σύνταγμα ολόκληρο. Εκεί γνώρισα τον Ρήγα και μου είπε να μπω στο ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια γιατί δεν είχαν άτομα. Τότε ήρθα πρώτος σε σταυρούς όποτε το 2012 μου έγινε πρόταση να κατέβω στις εθνικές εκλογές. Μου το πρότεινε ο κουμπάρος μου ο Ντάικος, εγώ ζήτησα το τηλέφωνο του Μιχαλολιάκου που μου έκανε την τιμή» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι μέχρι τότε πήγαινε «με άλλους συναγωνιστές σε εκδηλώσεις για σφαγές από κουμουνιστές».

Ερωτώμενος, σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου από την «Καθημερινή», από έδρας για τους αλλοδαπούς, υποστήριξε ότι υπάρχει «λαθρομετανάστευση, κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα εισβολή στην πατρίδα μας και έτσι πρέπει να το εκλάβουμε». Ωστόσο, υποστήριξε πως δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς ρατσιστή γιατί έχει παντρευτεί δυο φορές αλλοδαπές.

Την ίδια γραμμή κράτησε και για τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια και υπάνθρωπος» για τους αλλοδαπούς, επιμένοντας ότι η αναφορά ήταν για την ιστορία της Μυρτώς στην Πάρο, φέρνοντας παράδειγμα και άλλη ιστορία στην Κέρκυρα και επιμένοντας ότι το ίδιο θα έλεγε για όποιον έκανε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

mparmparpousis.jpg
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετικά με την έλεγχο που έγινε στα γραφεία και τα ευρήματα αυτού του ελέγχου, ο πρώην βουλευτής ανάφερε πως «τις ασπίδες τις είχαμε για τους αντεξουσιαστές - οι πατεράδες τους είναι στη Βουλή άρα δεν είναι αντεξουσιαστές- και τις είχαμε για προστασία. Υπήρχε κι ένα τσεκούρι για τα ξύλα της σόμπας».

Για την ενδυμασία των μελών της Χρυσής Αυγής και τα παραγγέλματα είπε: «Εμείς προσπαθούσαμε να μη πηγαίνουμε σαν ασκέρι. Θέλαμε να είμαστε συγκροτημένοι, όχι με παραγγέλματα αλλά να είμαστε μαζί. Φορούσαμε την μπλούζα της Χρυσής Αυγής που τη βάζαμε σε εκδηλώσεις. Και στα γήπεδα έτσι πας ή σε μεγάλες εκδηλώσεις. Κάποιοι το φορούσαν το μπλουζάκι με στρατιωτικό παντελόνι, κάποιοι με τζιν. Δε μπορούσες να πεις στον άλλο τι θα φορέσει αν του αρέσει έτσι».

Όταν ερωτήθηκε από την Πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα περιστατικά στη Χερσόνησο της Κρήτης, ο Μπαρμπαρούσης χαρακτήρισε τον τότε επικεφαλής της αστυνομίας «ανίκανο ή ηλιθιο», υποστηρίζοντας: «Θα μας σκότωναν! Αντί να κλείσει την είσοδο στη μέση, μπορούσαν να μπουν ροπαλοφόροι μέσα! Εμείς κινδυνεύαμε, γι αυτό το είπε ο Κασιδιάρης το «μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεκρούς».

Όταν ερωτήθηκε για τους μαιάνδρους, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι η Βουλή είναι γεμάτη σβάστιγκες στο πάτωμα.

«Αν τους πειράζουν αυτά τα ναζιστικά που λένε για τη σβάστικα που είναι ελληνικό σύμβολο, να κόψουν την λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί έγινε πρώτη φορά το 36 στο Βερολίνο. Χαιρετάω κανονικά. Απλώς χαιρετάω. Δηλαδή αν χαιρετούσα έτσι (σσ: κάνει κίνηση) θα ήμουν από τη Μύκονο; Ο χαιρετισμός είναι γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό. Ο Χίτλερ εμπνεύστηκε από εμάς. Πώς θα χαιρετίσεις τη σημαία ή ένα τιμώμενο πρόσωπο; Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια» κατέληξε ο πρώην βουλευτής.

Δύο εκδοχές για τη δολοφονία Φύσσα από τον Παναγιώταρο

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε εαυτόν «λαϊκό, εθνικιστή, χριστιανό ορθόδοξο» και δήλωσε εντελώς άσχετος με όποια έκνομη ενέργεια έχει κάνει η Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η δικαστική ρεπόρτερ Μίνα Μουστάκα στο «Βήμα», έδωσε δύο διαφορετικές εκδοχές για τη νύχτα τη δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Αρχικά είπε στο δικαστήριο ότι εκείνη την ημέρα ετοίμαζαν διανομή τροφίμων και όχι ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ηλίας Παναγιώταρος
Ηλίας Παναγιώταρος © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όταν ερωτήθηκε ξανά έπειτα από λίγη ώρα και αφού του επισημάνθηκε ότι άλλοι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι θα γινόταν ομιλία και ότι εκείνη τη νύχτα βγήκαν να μοιράσουν τρικάκια, ο κατηγορούμενος είπε πως «μπορεί να γινόταν ομιλία, δεν το ξέρω, ήξερα για διανομή μετά από κάποιες ημέρες».

«Όποιον εμπλέκονταν τον διαγράψαμε χωρίς εξηγήσεις! Μιλάμε για φόνο, όχι απλή εξύβριση. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα πάντα. Τους έδιωξε όλους» ανάφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος , ο οποίος αρνήθηκε  την ύπαρξη στρατιωτικής δομής της οργάνωσης.

Σχετικά με τον χαιρετισμό Χίτλερ ανάφερε ότι οποίος έκανε αυτόν τον χαιρετισμό του γινόταν παρατήρηση. «Απαγορευόταν αυτό. Όποτε βλέπαμε κάτι τέτοιο λέγαμε “κατέβασε το χέρι κάτω”».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.