Ελλαδα

Στα κοιμητήρια ζώων της Αττικής

Πού πηγαίνουν οι τετράποδοι φίλοι μας, όταν πεθαίνουν;

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 717
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοιμητήριο μικρών ζώων
© Δημήτρης Κλεάνθης

Επισκεφτήκαμε δύο κοιμητήρια ζώων στην Αττική, «Ο Άγιος Φραγκίσκος» στη Μαλακάσα και «Cats ‘n’ Dogs» στο Κορωπί

Ο θάνατος ενός κατοικίδιου ή ακόμα και ενός ζώου με το οποίο έχεις δεθεί για χρόνια είναι για πολλούς μία επώδυνη διαδικασία, για κάποιους το ίδιο δύσκολη με την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου. Τα στάδια της θλίψης είναι πολλά και έντονα, δύσκολα κάποιος εξωτερικεύει τα συναισθήματά του μπροστά σε άλλους για την απώλεια του κατοικίδιού του, νιώθει απομονωμένος, ίσως πως ο απέναντι δεν τον καταλαβαίνει. Ναι, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι ένα ζώο μπορεί να κατέχει τόσο κεντρική θέση στη ζωή κάποιου.

Cats 'n' Dogs
© Δημήτρης Κλεάνθης

Οι περισσότεροι δεν αισθάνονται ότι χάνουν απλά ένα σκύλο ή μία γάτα, αλλά ότι χάνουν ένα μέλος της οικογένειάς τους, μία αχτίδα συντροφικότητας, νοήματος και χαράς στη ζωή τους. Ιδιαίτερα αν πρόκειται κανείς να ακολουθήσει τον δρόμο της ευθανασίας, ο αποχαιρετισμός είναι επώδυνος και πολλές φορές συνοδεύεται από τύψεις.

Ο Άγιος Φραγκίσκος
© Δημήτρης Κλεάνθης

Tο να διαλέγεις να αποχωριστείς το κατοικίδιό σου σε ένα κοιμητήριο ζώων, δείχνει από μόνο του πόσο σημαντικό υπήρξε στη ζωή σου, δείχνει σεβασμό προς το ζώο και πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχει ένα μέρος εκεί έξω να το επισκεφθείς και να τιμήσεις τη μνήμη του.

Ο Άγιος Φραγκίσκος
Ο Άγιος Φραγκίσκος, Μαλακάσα © Δημήτρης Κλεάνθης

Από άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι με νόμο απαγορεύεται να θάψεις ένα ζώο στην αυλή του σπιτιού σου ή στο δάσος. Αν θάψεις ένα ζώο στην αυλή σου μπορεί να δείχνεις τον ίδιο σεβασμό και δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά αυτό μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους για τα υπόλοιπα ζώα, το περιβάλλον, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Αν το έχεις χάσει από κάποια αρρώστια, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής της σε άλλα κατοικίδια ή και σε παιδιά, αν προσπαθήσουν να σκάψουν το χώμα (αν και οι συχνοί εμβολιασμοί έχουν μειώσει αυτά τα παραδείγματα), ενώ και η ουσία πεντοβαρβιτάλη που χρησιμοποιείται για την ευθανασία μένει στο κουφάρι του ζώου για περισσότερο από ένα χρόνο, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για το περιβάλλον.

Επισκεφτήκαμε δύο κοιμητήρια ζώων στην Αττική

Ο Άγιος Φραγκίσκος
Ο Άγιος Φραγκίσκος, Μαλακάσα © Δημήτρης Κλεάνθης

«Ο Άγιος Φραγκίσκος» της Μαλακάσας
«Το Κοιμητήριο Μικρών Ζώων “Ο Άγιος Φραγκίσκος” είναι το πρώτο κοιμητήριο που άνοιξε στην Αττική, με την ιστορία του να μας πηγαίνει πίσω στο 1962. Αρχικά άνοιξε σαν ξενοδοχείο ζώων και χώρος εκπαίδευσης σκύλων και λίγο αργότερα, το 1984, ξεκίνησε να λειτουργεί και σαν κοιμητήριο ζώων. Πήρε το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, προστάτη της Ιταλίας και προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος, που εορτάζεται και αυτός στις 4 Οκτωβρίου», μας λέει καλωσορίζοντάς μας ο Οδυσσέας Σαββούρας, ιδιοκτήτης του κοιμητηρίου. Βρίσκεται στο 34ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, κάπου ανάμεσα στον Άγιο Στέφανο και τη Μαλακάσα. Με λίγη βοήθεια από τον χάρτη, φτάνεις σε μία μεγάλη έκταση ανάμεσα σε πεύκα και έλατα. Σε υποδέχεται η εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου στην είσοδο, μία επιγραφή με έναν ζωγραφισμένο σκύλο και σαν άλλα gnomes κήπου κάποια διάσπαρτα μικρά πήλινα σκυλάκια και ελαφάκια στο γρασίδι. «Το κοιμητήριο το άνοιξε ο πατέρας μου, Ιπποκράτης Σαββούρας, παλιός βουλευτής και κτηνίατρος ο ίδιος, με σπουδές στην Ιταλία τη δεκαετία του ’50. Η ιδέα τού ήρθε από ένα από ταξίδια του στη Νέα Υόρκη και στο ιστορικό κοιμητήριο ζώων Hartsdale Pet Cemetery, που βρίσκεται εκεί από το 1896 και φιλοξενεί πάνω από 70 χιλιάδες ζώα. Αρχικά ως ξενοδοχείο ζώων και χώρος εκπαίδευσης σκύλων, υπηρεσίες που λειτουργούν ακόμα και σήμερα, ενώ από το 1984 άρχισε να λειτουργεί και το κοιμητήριο».

Ο Άγιος Φραγκίσκος
Οδυσσέας Σαββούρας © Δημήτρης Κλεάνθης

Ο Οδυσσέας μάς ξεναγεί σε έναν φροντισμένο χώρο και μας αποκαλύπτει πως και τα δικά του κατοικίδια εδώ βρίσκονται θαμμένα και τον ίδιο σεβασμό θέλει να δώσει σε όποιον φέρει το δικό του τετράποδο. Ιδιαίτερα τις Κυριακές, οι επισκέπτες είναι πολλοί, επικρατεί κατάνυξη και ησυχία, με το κλίμα να είναι πολύ συγκινησιακό. «Οι τιμές κυμαίνονται από 120 μέχρι 150 ευρώ για την ταφή και μετά τα δύο πρώτα χρόνια υπάρχει μία μικρή ετήσια χρέωση για περαιτέρω παραμονή. Μπορούμε να παραλάβουμε εμείς το ζώο από τον χώρο σας ή να το φέρετε οι ίδιοι, καλό πάντα είναι να μας πάρετε ένα τηλέφωνο να σας συμβουλέψουμε», είναι μερικές χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουμε.

Ο Άγιος Φραγκίσκος
© Δημήτρης Κλεάνθης

«Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σκύλοι και γάτες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις με κουνελάκια, ερπετά, πτηνά, έχουμε ακόμα και δύο άλογα. Κάποιοι μας κάλεσαν πρόσφατα για την ταφή κάποιων κατσικών, άνθρωποι αγρότες...» συμπληρώνει ο Οδυσσέας Σαββούρας.

Cats 'n' Dogs
© Δημήτρης Κλεάνθης

«Cats ‘n’ Dogs», γάτες και σκύλοι στο Κορωπί
Η είσοδός του Κοιμητηρίου Μικρών Ζώων «Cats ‘n’ Dogs» στο Κορωπί δεν διαφέρει πολύ από την είσοδο ενός συνηθισμένου κοιμητηρίου. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ανάμεσα σε χωράφια και καλλιέργειες, και η πρώτη εντύπωση που σου δίνει είναι πως πρόκειται για ένα σύγχρονο και καθαρό χώρο, αυτό που θέλει να δει κάποιος που θα φέρει το κατοικίδιό του. Η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο φορτισμένη όταν μπαίνεις λίγο πιο μέσα και αντικρίζεις τις πρώτες σειρές με πλάκες και τάφους για τα μικρά ζώα, τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται είναι πραγματικά πολύ έντονα. Οι περισσότερες πλάκες συνοδεύονται από μικρά συγκινητικά  μηνύματα όπως «σε ευχαριστούμε» ή «θα σε αγαπάμε για πάντα».

Cats 'n' Dogs
Ευστράτιος Σεφερόπουλος © Δημήτρης Κλεάνθης

«Ό,τι έχει ο κόσμος στο σπίτι του ως κατοικίδιο γίνεται μέλος της οικογένειας. Επομένως, κανείς καλείται να διαχειριστεί και τον θάνατό του με αξιοπρέπεια. Δεν μπορείς απλά να πετάξεις ένα κατοικίδιο στα σκουπίδια. Και εμείς ξεκινήσαμε σύμφωνα με το τι θα θέλαμε για τα δικά μας ζώα, με τι σεβασμό θα θέλαμε να τα αποχαιρετήσουμε, όταν φύγουν. Ξεκινήσαμε σαν ξενοδοχείο ζώων, εδώ και είκοσι χρόνια. Από εκεί και πέρα προέκυψε να χάσουμε δικά μας ζώα ή καλοί μας πελάτες να χάσουν τα δικά τους. Εκεί ήρθε το ερώτημα, τώρα τι κάνουμε; Κάπως έτσι διαμορφώσαμε αυτό το κοιμητήριο. Είμαστε εδώ τα τελευταία οκτώ χρόνια» μας λέει ο Ευστράτιος Σεφερόπουλος, που μαζί με τα αδέλφια του είναι οι ιδιοκτήτες του κοιμητηρίου.

Cats 'n' Dogs
© Δημήτρης Κλεάνθης

Λίγο πιο πέρα, ένα νεαρό ζευγάρι έχει τυλιγμένο σε σεντόνι ένα μικρόσωμο σκύλο. Σε λίγο θα το αποχωριστούν, διάλεξαν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Το συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι ίσως το μοναδικό που σου δίνει αυτή τη δυνατότητα.

«Ξεκινήσαμε αρχικά με την υπηρεσία της ταφής και στην πορεία προσθέσαμε και την αποτέφρωση. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να κάνει ταφή ή αποτέφρωση και να παραλάβει τις στάχτες, να τις έχει κοντά του, στο σπίτι του. Στη διαδικασία της αποτέφρωσης, όπως βλέπετε, ο κόσμος μπορεί να περιμένει για να παραλάβει την τέφρα, αν δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού. Μπορούν να περιμένουν εδώ στον χώρο μας και σε μία με μιάμιση ώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία της καύσης και παραλαμβάνουν την τέφρα. Υπάρχουν διάφορες επιλογές από τεφροδόχους για να διαλέξει κάποιος, μέχρι μία πιο απλή και βασική» συνεχίζει ο κ. Σεφερόπουλος, ενώ συμπληρώνει πως οι τιμές κυμαίνονται από τα 50 ευρώ για την πιο οικονομική διαδικασία ταφής μέχρι και τα 200 ευρώ, ανάλογα με τα κιλά και το μέγεθος του ζώου. Στο ίδιο μήκος τιμών κυμαίνεται και η διαδικασία της αποτέφρωσης.

Cats 'n' Dogs
© Δημήτρης Κλεάνθης

Σίγουρα ο θάνατος ενός ζώου, ακόμα και αν είναι προγραμματισμένος, βρίσκει πολλούς από εμάς απροετοίμαστους. «Ας ξεκινήσουμε από ένα ζωάκι που έχει φύγει από φυσικές συνθήκες ή ένα που έχει γεράσει και ο πελάτης έχει προγραμματίσει ευθανασία ή το περιμένει να πεθάνει από μόνο του. Καλό είναι να μας πάρει πρώτα ένα τηλέφωνο και να τον καθοδηγήσουμε τι μπορεί να κάνει, για όλες τις διαδικασίες. Πολλοί ζητάνε πληροφορίες από πριν για να ξέρουν τι θα κάνουν μετά. Από τη στιγμή που φύγει το ζωάκι, πηγαίνουμε εμείς στον χώρο που βρίσκεται, στο σπίτι ή το ιατρείο. Το παραλαμβάνουμε, το φέρνουμε εδώ και ακολουθούμε τις διαδικασίες. Αν γίνει ταφή θα μπορεί να το επισκέπτεται ο πελάτης, να έρχεται να το βλέπει όλες τις ημέρες της βδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ειδικά τις Κυριακές έχει πάρα πολύ κόσμο», 

Cats 'n' Dogs
Cats 'n' Dogs, Κορωπί © Δημήτρης Κλεάνθης

Μην το ξεχνάμε, τα κατοικίδια ζουν λιγότερα χρόνια από τους ανθρώπους. Ένα τηλέφωνο, ακόμα και μία επίσκεψη στα κοιμητήρια μικρών ζώων, θα μας λύσει πολλές απορίες και θα μας βρει προετοιμασμένους για την επόμενη μέρα.

Ο Άγιος Φραγκίσκος
Ο Άγιος Φραγκίσκος, Μαλακάσα © Δημήτρης Κλεάνθης

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αν το ζωάκι σας είναι άρρωστο ή ηλικιωμένο, ας προετοιμαστείτε από νωρίς για το επόμενο στάδιο
  • Πάντοτε να ζητάτε και τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας
  • Θα προτείναμε να τηλεφωνήσετε σε αυτά τα κοιμητήρια ή ακόμα και να τα επισκεφθείτε για να έχετε μία πληρέστερη εικόνα
  • Τα περισσότερα κοιμητήρια μικρών ζώων μπορούν να παραλάβουν το ζωάκι από το σπίτι σας ή το ιατρείο, ενώ φυσικά μπορείτε να το πάτε και εσείς οι ίδιοι εκεί
  • Οι τιμές κυμαίνονται από 50 ως 200 ευρώ για ταφή ή αποτέφρωση, ανάλογα την περίπτωση και το μπάτζετ σας

Ο Άγιος Φραγκίσκος
© Δημήτρης Κλεάνθης

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • Cats ‘n’ Dogs
    Κορωπί, Αττική, Πλησίον της εξόδου 20 της Αττικής οδού, 2106623307, animal-cemetery.gr
  • Ο Άγιος Φραγκίσκος
    Άγιος Στέφανος - Μαλακάσα, 34o χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας 2295022491, cemetery.petscemetery.gr
  • Ο Ελαιώνας
    Μέγαρα, Αττική, Πέγκου Ρέθι, Μέγαρα Αττικής, 2108323633, elaionas.com.gr
  • Ο Άγιος Μόδεστος
    Λ. Θησέως 35, Νέα Ερυθραία, 210.8134772, klinikizoon-modestos.com
  • ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
    Σχιστό, Πέραμα, Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, 2104015451, pesydap.gr/dikepaz

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ