Ελλαδα

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο - Δύσκολη η νύχτα

Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις - Κάηκαν σπίτια - Σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες στη Ζάκυνθο, με την πυρκαγιά να προκαλεί ζημιές σε δύο σπίτια και ένα ξενοδοχείο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Ζάκυνθο. Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής έκαιγε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, φθάνοντας μέχρι το χωριό Κερί. Ο οικισμός είχε εκκενωθεί νωρίτερα για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά προκάλεσε καταστροφές σε δύο σπίτια.

Η φωτιά είχε ξεκινήσει κοντά στο χωριό Αγαλάς, το οποίο εκκενώθηκε άμεσα. Ωστόσο, λόγω των θυελλωδών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα, φτάνοντας μέχρι το Κερί. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης, ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι φλόγες έφτασαν σε ύψος τα 20 μέτρα. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, υποστήριξε το Σάββατο πως το μέτωπο είχε έκταση άνω των 10 χλμ.

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Οι φλόγες έφθασαν στις αυλές σπιτιών στο Κερί/© ermisnews.gr

Πυρκαγιά στη Ζάκυνθο: Μάχη με τις φλόγες για να μην καούν σπίτια στο Κερί/© ermisnews

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ErmisNews, το ένα από τα δύο σπίτια, στη θέση Απελάτη, ήταν κατοικήσιμο. Το κτίριο βρισκόταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, που είχε επίσης εκκενωθεί και το οποίο υπέστη ζημιές στη σκεπή του από τη φωτιά. Κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του δήμου.

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κατάσταση στο νησί έχει βελτιωθεί. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ενισχύουν το έργο των επίγειων δυνάμεων. Στην περιοχή βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις που επιχείρησαν στο πύρινο μέτωπο ήταν:

  • 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα,
  • δύο μηχανοκίνητες μονάδες,
  • 9 πεζοπόρες ομάδες,
  • 13 υδροφόρες και
  • 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με ομάδες πυροσβεστών από Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Στη περιοχή έφτασε και τμήμα του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.

Πυροσβεστική: «Δώσαμε μεγάλη μάχη με τις φλόγες»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτε, αφού ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί.

«Ήταν λίγο πιο ήρεμο το βράδυ, αλλά ακόμη υπάρχουν καπνοί. Έρχονται τα εναέρια μέσα για να μας βοηθήσουν. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Δώσαμε μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Πάλεψαν με την ψυχή τους όλη τη νύχτα. Η φωτιά έφτασε στα σπίτια, αλλά έγινε η ελάχιστη δυνατή ζημιά. Η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί» τόνισε.