Ελλαδα

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός

Ανήκει στον 65χρονο Τσέχο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
karpathos.jpg

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός. Ανήκει στον 65χρονο Τσέχο δύτη.

Ανασύρθηκε το μεσημέρι από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού, η σορός και του δεύτερου δύτη ενός 60χρονου Τσέχου δύτη, που εντοπίστηκε χθες εντός σπηλιάς και σε βάθος 47 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή Σώκαστρου δυτικά της Καρπάθου.

Χθες ανασύρθηκε και αναγνωρίστηκε η σορός του 30χρονου Ιρανού εκπαιδευτή καταδύσεων που εντοπίστηκε και αυτή στο ίδιο σημείο. Οι δύο άτυχοι άνδρες μαζί με ένα ακόμα φίλο τους είχαν πάει το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς.

Ο φίλος τους λόγω έλλειψης αέρα κατάφερε να αναδυθεί χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν οι άλλοι δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες το βράδυ, η τραγωδία οφείλεται σε λάθη απειρίας στο εν λόγω σπήλαιο, το οποίο έκρυβε παγίδες θανάτου ακόμη και για τους πιο έμπειρους δύτες. Οι συγκεκριμένοι δεν είχαν νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, διέθεταν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν είχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πήγαν σε ένα άγνωστο σπήλαιο, αλλά και εξαιτίας των ρευμάτων και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κι έκαναν τον βυθό να φαίνεται θολός οδήγησαν στην τραγωδία.

Οι δύτες βούτηξαν στη θάλασσα, ενώ σε βάθος 35 μέτρων υπήρχε χαράδρα με διάμετρο 1,5 μέτρου. Στα 50 μέτρα βάθος υπήρχε άνοιγμα της σπηλιάς, και εκεί εντοπίστηκαν νεκροί.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάδυση. Τα παιδιά αυτά κατέβηκαν σε ένα βάθος 45 μέτρων και μπήκαν ουσιαστικά μέσα σε μία χαράδρα υποβρύχια. Προφανώς, ακόμα και από τις φυσαλίδες από τη δική μας εμπειρία στην έρευνα που κάναμε, δεν έχεις καθόλου ορατότητα μέσα στη σπηλιά. Είσαι σε απόλυτο σκοτάδι με αποτέλεσμα μάλλον να επικράτησε πανικός. Δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας με το να έχουν ένα νήμα για να μπορέσουν να βγουν. Δεν είχαν επιπλέον πηγές αέρα, παρά μόνο μία μπουκάλα ο καθένας» δήλωσε χθες στον Alpha ο δύτης Νίκος Πρωτόπαππας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο άτυχων ανδρών στην Κάρπαθο.

«Ο διασωθείς δύτης μου είπε ότι μπήκε να τους βρει και βγήκε από θαύμα γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ που βρήκε και το χρησιμοποίησε σαν νήμα εκ των υστέρων» πρόσθεσε. «Έχουν εντοπιστεί και οι δύο, καταφέραμε να ανασύρουμε τον έναν. Έχουν βγάλει τον 35χρονο Ιρανό. Αύριο θα γίνει η ανάσυρση του δεύτερου» τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ