Ελλαδα

Ανοίγει σήμερα από τη νότια είσοδο το φαράγγι της Σαμαριάς

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και η προειδοποίηση από τον Ευθύμιο Λέκκα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανοίγει το Φαράγγι της Σαμαριάς από τη νότια είσοδο και για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής - Η προειδοποίηση από Λέκκα

Aνοίγει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, από τη νότια είσοδο της Αγίας Ρουμέλης ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, η έναρξη λειτουργίας του Δρυμού θα γίνεται από τη νότια είσοδό του και για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής.

«Αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή και ασφαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων μπορεί να αποφασίσει για τη ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έθεσε όρους  για την πρόσβαση των επισκεπτών στο Φαράγγι, ώστε να μην έχουμε επανάληψη του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

«Ο χώρος πρέπει να παραδοθεί προς χρήση, κύριο μέλημά μας ωστόσο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών» δήλωσε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο σύσκεψης που οργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ο καθηγητής πρότεινε τη λήψη μέτρων για τη μείωση της διακινδύνευσης στην περιοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού των υποδομών υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που παρουσιάζουν τα φαινόμενα εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής. «Αναγκαία συνθήκη» για τον καθηγητή, «η υπέρβαση του απαράγωγου γραφειοκρατικού συστήματος, το οποίο μας καθηλώνει», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Δρυμού και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με προσκεκλημένους εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών και είχε θέμα «Έναρξη και ασφαλής λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς».