Νέα απάτη με προϊόντα αδυνατίσματος στο διαδίκτυο
Δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων για παραπλάνηση των καταναλωτών και νοθεία τροφίμων
Παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος διαφήμιζαν και προωθούσαν, μέσω διαδικτύου, τρία άτομα, δύο αλλοδαποί κι ένας Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη και νοθεία τροφίμων.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων οι οποίες διαφήμιζαν και προωθούσαν με απατηλό τρόπο παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος.
Οι δράστες, μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων, διαφήμιζαν και προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό τους.
Από την διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους μέσω των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, διατίθεντο προς πώληση και σε έξι ακόμη ιστοσελίδες, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και στη συνέχεια να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε μία ιστοσελίδα, γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων - λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη γνησιότητα του προϊόντος. Έπειτα από αλληλογραφία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους είναι παράνομη, καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης.
Έτσι, είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά, έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ, με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές, να μην προχωρούν στην αγορά του.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, ενώ ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων τριών ατόμων ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των συγκεκριμένων ιστοσελίδων.
Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε, πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τόσο για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, όσο και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τα εξής:
-Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας.
-Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
-Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
-Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.