Ελλαδα

Ολοκληρώνεται η νεκροψία των σορών

Η ταυτοποίηση μέσω dna μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
goudi.jpg
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μέχρι απόψε το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας των σορών, από τα θύματα της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές μέχρι χθες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας σε 75 από τις 84 σορούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το protothema εκκρεμεί η ταυτοποίηση των θυμάτων με τη μέθοδο του dna, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη λήψη σιέλου και αίματος που δίνουν οι συγγενείς των νεκρών και αγνοουμένων, που προσέρχονται καθημερινά στο νεκροτομείο Αθηνών.

Από τους συγγενείς ζητείται να έχουν μαζί τους και οδοντικές ακτινογραφίες των συγγενών τους, που αποτελεί το έσχατο μέσο ταυτοποίησης στις περιπτώσεις πλήρους απανθράκωσης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες σοροί που έχουν ανευρεθεί.

Στην πλήρη απανθράκωση η λήψη γενετικού υλικού είναι πιο δύσκολη και αναζητείται από τα οστά, τον μυελό ή υπολείμματα σάρκας εάν υπάρχουν. Πιο εύκολη είναι η λήψη dna στα θύματα από πνιγμό, όπου λαμβάνεται dna από το αίμα ή τα βιολογικά υγρά. Οι τελευταίες είναι και οι σοροί που θα αποδοθούν πρώτες στους συγγενείς, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι πιο σύντομες χρονικά οι εργαστηριακές έρευνες.

Ακόμη η ταυτοποίηση των θυμάτων είναι σε απόλυτο ποσοστό στις περιπτώσεις που οι ζώντες που σπεύδουν στο νεκροτομείο για να δώσουν σάλιο ή αίμα, είναι αδέλφια, παιδιά ή γονείς τους.

Στην περίπτωση που κάποιος αναζητεί π.χ. τον θείο ή τον ξάδελφό του, οι γενετιστές συστήνουν αντί για αυτόν, να σπεύσουν να δώσουν γενετικό υλικό οι συγγενείς πρώτου βαθμού, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί επιστημονικώς άρτια η δουλειά μας και να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι συγγενείς των θυμάτων» λένε οι ιατροδικαστικές πηγές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός
«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός

Πλέον είναι απαραίτητο, πρέπει να κατανοηθούν τα αίτια. Απαιτείται να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τα αγόρια όπως εκπαιδεύτηκαν οι πατεράδες τους. Να τους βοηθήσουμε να κατέβουν από το βάθρο τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.