Ελλαδα

Πώς δεν θα σας κλέβουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μια συνήθεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4118063.jpg
© EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

H κλοπή στα Μέσα Συγκοινωνίας είναι τόσο παλιά, όσο και τα ίδια τα Μέσα Συγκοινωνίας. Η όλη διαδικασία καταγράφεται όταν συνυπάρχουν:

Α. Αρχικός ιδιοκτήτης (ΑΙ) του υποψήφιου για κλοπή υλικού (ΥΚΥ)

Β. ΥΚΥ, κατά κύριο λόγο πορτοφόλια και κινητά 

Γ. Κλέφτης

Δ. Ώρα «αιχμής» - Συνωστισμός

Ε. Αφαίρεση των ΥΚΥ από τον ΑΙ και ιδιοποίησή του από τον κλέφτη, που έτσι γίνεται νέος ιδιοκτήτης. 

Με την παραδοχή ότι ο ΑΙ δεν έχει άλλη επιλογή, μα πρέπει να μεταφέρει το ΥΚΥ μαζί του στο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς σε ώρα αιχμής, έπεται ότι ο κλέφτης πρέπει να εμποδιστεί κατά την πράξη ιδιοποίησης του ΥΚΥ. Οι μέχρι τώρα μέθοδοι (φερμουάρ, λάστιχα, χέρι στην τσάντα κλπ.) έχουν αποτύχει. Εγώ, όμως, μετά από παρατηρήσεις και πειραματισμούς δεκαετιών, σας λέω ότι υπάρχουν δυο αλάνθαστοι κανόνες που οδηγούν αναγκαστικά στην αποτροπή της ιδιοποίησης:

Α. Μη μεταφορά των ΥΚΥ πάνω στο σώμα

Β. Αξιοποίηση του πατώματος του οχήματος.

Λεπτομερέστερα:

Ξεχνάτε ότι έχετε τσέπες, «μπανάνες», κρεμαστές τσάντες, σακίδια, τσαντάκια χεριού, λουριά, ιμάντες, θήκες στις ζώνες  και οτιδήποτε άλλο πάνω στο κορμί σας. Μπορείτε φυσικά να έχετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, αλλά πριν ανέβετε στο λεωφορείο/τρόλεϊ/ βαγόνι το κατεβάζετε από το κορμί σας, το κρατάτε στιγμιαία στο χέρι (πολύ προσεχτικά) και, μπαίνοντας στο όχημα, το ακουμπάτε κάτω. Ναι, κάτω, στο πάτωμα του οχήματος, στη σκόνη, στη βρόμα, εκεί που πατάει ο κόσμος.

Αυτό σημαίνει ότι είτε θ' ακουμπήσετε κάτω, απευθείας, τ' οτιδήποτε κουβαλάτε μαζί σας, είτε ότι πρέπει να έχετε έναν εξωτερικό σάκο/τσάντα/σακίδιο και να βάζετε μέσα το οτιδήποτε πρέπει ν' ακουμπήσετε κάτώ, γιατί δε θέλετε να λερωθεί. Πρόκειται για σημείο κρίσιμο, ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες, που δεν θέλουν ν' ακουμπήσουν κάτω οι τσάντες τους. Αυτό εκμεταλλεύονται οι κλέφτες, όπως εξάλλου τις κωλότσεπες και τις εσωτερικές τσέπες των αντρών. Αν όμως ακουμπήσεις το ό,τι έχεις κάτω και το ξανασηκώσεις/κρατήσεις/φορέσεις κλπ. όταν βγεις από το Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

Προσωπικά, εδώ και χρόνια κουβαλάω τα πάντα σε σακίδιο πλάτης, καλά κλεισμένο. Αν δεν είμαι πεζός ή ποδηλάτης ή οδηγός ΙΧ και πρέπει  μπω σε μέσο μαζικής μεταφοράς το βγάζω πριν μπω, μέσα το ακουμπάω στο πάτωμα και το ξαναφοράω όταν βγω έξω. Αν έχεις και συ σακίδιο πλάτης ή κάτι άλλο εξωτερικά, μπορείς να βάλεις μέσα την περίφημη και πολύτιμη τσάντα σου.

Με απλά λόγια: μικρό στιγμιαίο λέρωμα ή λούσα και κλοπή; Νομίζω πως η απάντηση είναι προφανής. Κι έτσι δεν θα είσαι ΑΙ, αλλά μόνιμος ιδιοκτήτης και το ΥΚΥ σου θα μείνει πάντα υποψήφιο, η κλοπή δεν θα ολοκληρωθεί.

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ