Ελλαδα

Σε ποιες περιπτώσεις δεν αναλαμβάνουν τα δικαστήρια την υπόθεσή μας αλλά υπαγόμαστε απευθείας σε διαμεσολάβηση;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις διαφορές που μπορούν να λυθούν στη διαδικασία διαμεσολάβησηςς

Contributor Athens Voice
Μιχάλης Παπαδόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
judge-1587300_1920.jpg

Διαμεσολάβηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις διαφορές που μπορούν να λυθούν σε αυτή τη διαδικασία 

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης ως ιδανικός τρόπος επίλυσης των διαφορών, ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που δεν αναλαμβάνουν τα δικαστήρια την υπόθεσή μας αλλά υπαγόμαστε απευθείας στη διαδικασία της διαμεσολάβησης: 

Οι διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, καθώς επίσης και διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ.

Οι διαφορές που αφορούν απαιτήσεις αποζημίωσης οποιασδήποτε μορφής για ζημίες από αυτοκίνητο, ανάμεσα στους δικαιούχους ή τους διαδόχους τους και εκείνους που έχουν υποχρέωση για αποζημίωση ή τους διαδόχους τους, όπως και απαιτήσεις από σύμβαση ασφάλισης αυτοκινήτου, ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλισμένους ή τους διαδόχους τους, εκτός αν από το ζημιογόνο συμβάν επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη.

Οι διαφορές από αμοιβές του άρθρου 622Α του ΚΠολΔ.

Οι οικογενειακές διαφορές, εκτός από αυτές της παραγράφου 1 περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ και της παραγράφου 2 του άρθρου 592 ΚΠολΔ.

Οι διαφορές που αφορούν σε απαιτήσεις αποζημίωσης ασθενών ή των οικείων τους σε βάρος ιατρών, οι οποίες ανακύπτουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των τελευταίων.

Οι διαφορές που δημιουργούνται από την προσβολή εμπορικών σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικών σχεδίων ή υποδειγμάτων.

Οι διαφορές από χρηματιστηριακές συμβάσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ