- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού στην οποία υπηρετούσε ο πιλότος του μοιραίου μαχητικού
Έμβλημα της ο Θησέας που δείχνει τον στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών
Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο αδικοχαμένος πιλότος του μοιραίου Mirage 2000-5 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου, υπηρετούσε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού, η οποία υπάγεται στην 114η Πτέρυγας Μάχης της αεροπορικής βάσης Τανάγρας.
Έμβλημα της 331ης Μοίρας Παντός είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας που δείχνει τον στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Το χαρακτηριστικό κλήσης είναι η λέξη: «ΘΗΣΕΑΣ».
Η 331η Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία.
Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.
Όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο κύριος ρόλος της 331ης Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II, καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.
Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.
Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.
Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μάιο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας.
Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε, καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα, όπως βλήματα MICA EM/IR και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP, με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξημένη κίνηση σε Κινέττα και Ελευσίνα, αλλά χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις
«Υγειονομική βόμβα» καταγγέλλουν τοπικοί φορείς
Προβλήματα στην κυκλοφορία
Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κρήτη
Εννέα μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε στα Ιωάννινα
Η ζωή μας μέσα στην κίνηση και οι εξαγγελίες που δεν λύνουν το πρόβλημα
Έναρξη εξετάσεων και στα γυμνάσια
Γιατί δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή
Θερμοκρασία έως 34°C σε αρκετές περιοχές της χώρας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Κατασχέθηκαν οχήματα, πλαστές πινακίδες και χαρτονομίσματα
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Ένα από τα πιο δημοφιλή αστρονομικά φαινόμενα για το ευρύ κοινό
H συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της
Η ημέρα δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες
Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού - Μεταφέρθηκε στο 424
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.