Ελλαδα

Κατέπεσε πολεμικό αεροσκάφος στη Σκύρο

Το μαχητικό επέστρεφε στη βάση έπειτα από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mirage.jpg

Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σκύρου.

Το μαχητικό αεροσκάφος, Mirage 2000-5, κατέπεσε στις 12.15 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, που εδρεύει στο νησί, έπειτα από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Ένας χειριστής βρισκόταν στο αεροπλάνο την ώρα της συντριβής και η τύχη του αγνοείται. Επί τόπου, έχουν σπεύσει ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 5-8 ναυτικών μιλίων από το νησί. 

mirage23423423.jpg
EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Ειδικότερα, στις έρευνες συμμετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα, τύπου Chinook, της Αεροπορίας Στρατού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίσουν το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Άγνωστa παραμένουν τα αίτια της συντριβής.

Αρνείται εμπλοκή η Τουρκία

Εν τω μεταξύ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αρνούνται -μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο- οποιαδήποτε εμπλοκή τους στη συντριβή του ελληνικού μαχητικού.

Ειδικότερα, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι την ώρα που το Mirage 2000-5 κατέπεσε στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή δεν επιχειρούσε κάποιο τουρκικό.

Αναχαίτιση στο Αιγαίο

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι δύο πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 απογειώθηκαν από τη Σκύρο και ενεπλάκησαν σε διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. 

Μετά την επιτυχή απομάκρυνση των τουρκικών αεροπλάνων, τα οποία είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών, οι δύο πιλότοι έλαβαν εντολή για επιστροφή στη Σκύρο. Ωστόσο, 9 ναυτικά μίλια περίπου ανοικτά του νησιού, ο χειριστής του πρώτου μαχητικού ενημέρωσε για τη συντριβή του δεύτερου αεροπλάνου. 

mirage2342.jpg
ΑΠΕ-ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το Mirage 2000-5 θεωρείται ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης στον κόσμο, προσφέροντας υψηλή ευελιξία στον πιλότο κατά τη διάρκεια αερομαχίας με εχθρικά αεροπλάνα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ποιο είναι το Mirage 2000-5

Μαζί με τα F-16, τα Mirage 200-5 είναι τα βασικά πολεμικά αεροσκάφη στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αγοράστηκε απο΄τη Γαλλία και θεωρείται ιδανικό για την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Παράλληλα, υπήρξε αναβάθμιση του παλαιότερου τύπου, Mirage 2000, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ προκειμένου να αντικατασταθεί το σύνολο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και να τοποθετηθούν προηγμένης τεχνολογίας όπλα αέρος - αέρος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 1
  • Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ
  • Μήκος: 14.36μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach
  • Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια.

maxitika.jpg
EUROKINISSI

Τα φτερά του έχουν το σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες και η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας.

103.  MIRAGE 2000-5 COCKPIT - Hellenic Air Force (Trailer)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ