- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πριν από τα 13 «κολλημένα» στα social media τα παιδιά στην Ελλάδα
Ποιος ο ρόλος των γονέων κι όλα τα αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η πλειονότητα των γονέων (55,86%) παραδέχεται ότι επέτρεψε στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία μικρότερη του επιτρεπόμενου, δηλαδή πριν ακόμα κλείσουν το 13ο έτος της ηλικίας τους.
Η έρευνα, πάντως, επισημαίνει ότι τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους και ειδικά των νεότερων σε ηλικία (έως 35 ετών) οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.100 χρηστών του διαδικτύου και η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου.
Στην έρευνα αποτυπώνεται επίσης η βεβαιότητα των γονιών ότι τα social media επηρεάζουν ή και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του παιδιού τους, ενώ από τις συγκεκριμένες απαντήσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι περισσότεροι απαντούν με σιγουριά ότι το παιδί τους δεν έχει πέσει ποτέ θύμα bulling, ωστόσο υπάρχει κι ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 7% που ομολογεί ότι δεν γνωρίζει αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Γενικά, πολύ σπάνια (ποσοστό μόλις 20%) τα παιδιά ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα social media, ενώ πολύ υψηλό (35%) είναι το ποσοστό εκείνων
που δεν γνωρίζουν ή απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν τα παιδιά τους προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.
Ο δημοφιλέστερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες στην Ελλάδα είναι το Viber (26,5%) και ακολουθούν το Instagram (22,85%) και το Facebook (18,61%).
Αναλυτικά, εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στη ιστοσελίδα του Ε.Κ.Α.Δ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αγκάθι» παραμένει η διάνοιξη της Πόντου,
Πρόσφατα είχε διευθύνει και την αναμέτρηση της Καλαμάτας με τον Ηρακλή
Ο 89χρονος περιέγραφε χρόνια ταλαιπωρίας με το ΙΚΑ και προειδοποιούσε για εκδικητική ενέργεια
Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Το παιδί απομακρύνθηκε με εισαγγελική εντολή
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εκτιμήσεις μας» ανέφερε ο σεισμολόγος
«Από Δευτέρα επιστροφή στην Άνοιξη», δήλωσε ο μετεωρολόγος
Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια
Ιατρικό ανακοινωθέν Ερυθρού Σταυρού - Χωρίς σοβαρά ευρήματα οι τραυματισμοί των πέντε ασθενών
Ένταση μετά το μακελειό Νοεμβρίου - Καταγγελία για απειλές σε 9χρονο παιδί από τη χήρα θύματος
Μέσα στο όχημα βρισκόταν μια γυναίκα με το παιδί της
Καθηγήτρια φέρεται να πρόβαλλε θρίλερ σε μαθητές, προκαλώντας τους φόβο και αντίδραση των γονέων
Η πιθανή μεταφορά της αργίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πέντε συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του ανακριτή του Ναυτοδικείου Πειραιά
Ποια δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία την Πέμπτη 30/4
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.