Ελλαδα

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο - Κλείνουν οι μπάρες σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Προαστιακό

«Μήνας προσαρμογής» με σταδιακή ενεργοποίηση των τουρνικέ - Πού μπορούν οι πολίτες να ανταλλάσσουν εισιτήρια παλαιού τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ηλεκτρονικό εισιτήριο, τουρνικέ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου τελειώνει η παράταση στην ισχύ των χάρτινων μηνιαίων καρτών Οκτωβρίου και η μετακίνηση στα ΜΜΜ θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο και ηλεκτρονική κάρτα. Μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, καταργείται και το χάρτινο εισιτήριο.

Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν εισιτήρια και κάρτες νέου τύπου στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, αλλά και στα Αυτόματα Μηχανήματα, ακολουθώντας τις σχετικές ενδείξεις. Ο ΟΑΣΑ υπενθυμίζει στους επιβάτες να μην πετούν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια, καθώς επαναφορτίζονται και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Το πότε ακριβώς θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα τουρνικέ στους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού δεν έχει διευκρινιστεί, την ώρα που εργαζόμενοι στα μέσα αυτά δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι δεν έχει δοθεί επαρκής χρόνος για την εξοικείωση των πολιτών με το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας ταλαιπωρίας των επιβατών, με ουρές πολλών μέτρων μπροστά από τις κλειστές πύλες, καθώς -όπως επισημαίνουν- μπορεί να μην έχει γίνει σωστά το πέρασμα του εισιτηρίου από το μηχάνημα ή να μην έχει προλάβει κάποιος επιβάτης να περάσει από την πόρτα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση και εκνευρισμός.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια για άλλη αναβολή, καθώς ήδη τα διαφυγόντα έσοδα από την παράταση που δόθηκε στις χάρτινες μηνιαίες κάρτες είναι αρκετά.

Μήνας προσαρμογής

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα κλείνουν σταδιακά οι πύλες εισόδου, με υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ να βρίσκονται επί ποδός στους σταθμούς για διευκρινίσεις και παροχή βοήθειας σε επιβάτες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ, άλλοι δικαιούχοι) και δικαιούνται μειωμένου κομίστρου. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τις πύλες να έχουν κλείσει οριστικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από έντονες αντιδράσεις το υπουργείο προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών, επιτρέποντας την κυκλοφορία του εισιτηρίου μονής διαδρομής, κόστους 1,40, και έτσι οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται με την αγορά πακέτου εισιτηρίων που μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών είτε αυτοπροσώπως είτε με την κατάθεση φακέλλου. Με ανακοίνωσή της η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέφερε ότι ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 320.000.

Κάτοχοι χάρτινων εισιτηρίων

Επιπλέον, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσε ότι όσοι είναι κάτοχοι χάρτινων εισιτηρίων έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

  • Μέχρι 10 εισιτήρια, μπορούν να προσέρχονται στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στον σταθμό της Ομόνοια ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) και να τα ανταλλάσσουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  • Από 10 εισιτήρια και πάνω, μπορούν να προσέρχονται από 20/11/2017 στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) και να τα ανταλλάσσουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ