Ελλαδα

«Αγία Σοφία»: Σκληρή αντιπαράθεση στις μονάδες των βαρέως πασχόντων νεογνών

Παρέμβαση του εισαγγελέα 

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371192-766772.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτας

«Πρωτοστατείτε σε ενέργειες και πράξεις που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε, ούτε το νοσηλευτικό όρκο που δώσατε να υπερασπίζεστε το άρρωστο παιδί ανεξάρτητα των δυσκολιών.

Αντί αυτού, αρνηθήκατε να προσφέρετε βοήθεια σε βαριά νεογνά που χρειαζότανε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη μεταφορά τους, παρ’ ότι υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή του νεογνού».

Με αυτόν τον οξύ όσο και καταφανώς απαξιωτικό τρόπο επεχείρησε στις 6 Σεπτεμβρίου η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία», Μαρία Χριστοδούλου, να… συνετίσει εγγράφως την προϊσταμένη της Β’ μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) του ιδρύματος, Αντιγόνη Σαμαρά…

Δεν είναι καθόλου σύνηθες οι εισαγγελικές αρχές να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ της χώρας μας, εάν αυτή η παρέμβαση δεν αφορά χρηματισμό γιατρού, αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτου ασθενούς, αντιπαράθεση ασθενούς με γιατρούς, πλαστούς τίτλους σπουδών κ.ά.

Μηνυτήρια αναφορά από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

Η πολύ έντονη αναστάτωση, η οποία σοβεί στην Α’ και Β’ ΜΕΝΝ του «Αγία Σοφία», αποτελεί ήδη αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από πταισματοδίκη, μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία έχει καταθέσει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη παρέκει», εξηγούν στην A.V. νοσηλευτές των δύο μονάδων και συνεχίζουν:

«Κάθε μία από τις δύο ΜΕΝΝ είναι δυναμικότητας 20 θερμοκοιτίδων και λειτουργούν σχεδόν πάντα σε πληρότητα. Όμως, για παράδειγμα, στην Α’ ΜΕΝΝ διαθέτουμε μόλις… 7 μόνιτορ για την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των νεογνών, καθώς και μόλις… 7 αναπνευστήρες! Με 20 νεογνά στις θερμοκοιτίδες, κάθε εφημερεύουσα απογευματινή και βραδινή βάρδια διαθέτει μόλις… 3 νοσηλευτές και απομένουν μόνον 2, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο ο ένας να φεύγει, μετά από παράνομη, προφορική εντολή της διοίκησης, σε μεταφορά νεογνού προς το νοσοκομείο, από το νοσοκομείο στο οποίο έχει μόλις γεννηθεί ένα νεογνό το οποίο χρήζει εντατικής νοσηλείας. Ακόμη και από την Ελευσίνα, από το ‘Θριάσιο’ νοσοκομείο!  Εργαζόμαστε πέρα από τις σωματικές, ψυχικές και διανοητικές δυνάμεις μας και ένα ‘απλό’ λάθος μας μπορεί να αποβεί μοιραίο…».

Η αμφιλεγόμενης νομιμότητας «απόσπαση» νοσηλευτών από τις δύο μονάδες για μεταφορά κάποιου νεογνού το οποίο χρήζει εντατικής νοσηλείας, από το νοσοκομείο στο οποίο μόλις γεννήθηκε προς το «Αγία Σοφία», αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ των νοσηλευτών των δύο ΜΕΝΝ και της διοίκησης του ιδρύματος.

Η πολύ «σκληρή» αντιπαράθεση των δύο πλευρών, μάλιστα, λαμβάνει χώρα υπό το κράτος της περίθαλψης και της νοσηλείας νεογνών με βαριές καρδιοπάθειες, προωρότητες, ατρησίες, διαφραγματοκήλες, κ.λπ.

Οι νοσηλευτές των δυο μονάδων εκφράζουν την άρνησή τους να συναινέσουν στις προφορικές εντολές τις διοίκησης για συμμετοχή τους στις μεταφορές νεογνών προς το «Αγία Σοφία», δίνουν μάχη για να δικαιωθούν ακόμη και δικαστικά, αλλά οι μεταφορές πραγματοποιούνται τελικά με τη συμμετοχή νοσηλευτή και τα νεύρα όλων είναι διαρκώς τεντωμένα…

Μόνον… εγγράφως «εμφανίζεται» ο διοικητής!

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο διοικητής του «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας, δεν έχει «επισκεφθεί» ούτε μία φορά τις δύο μονάδες, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι ίδιοι οι νοσηλευτές στην A.V., ενώ δεν έχει μιλήσει ποτέ με το νοσηλευτικό προσωπικό για τα οξυμένα και επικίνδυνα προβλήματα, τα οποία σοβούν στις δύο ΜΕΝΝ.

Ο Εμμανουήλ Παπασάββας έχει περιορισθεί μόνον σε ένα πρόσφατο (17 Ιουλίου 2017) έγγραφό του προς την ΕΝΕ και το νοσηλευτικό προσωπικό της Α’ και Β’ ΜΕΝΝ του νοσοκομείου, στο οποίο ο ίδιος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν υφίστανται θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ειδικά και αποκλειστικά για την Κινητή Μονάδα Νεογνών ούτε έχει προβλεφθεί η σύσταση αυτών, καθώς επίσης δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του νοσοκομείου χωριστή – αυτόνομη Κινητή Μονάδα.

Εν όψει των ανωτέρω είναι προφανές ότι η θέση τόσο της Ένωσης Νοσηλευτών – τριών Ελλάδος όσο και των σε πλήρη ταύτιση με αυτήν υπογραφόντων την προαναφερθείσα επιστολή μελλών του προσωπικού της Α’ και της Β’ Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου μας, ότι δήθεν ‘παρανόμως’ τους ζητείται η συμμετοχή τους στη διακομιδή βρεφών, τυγχάνει αβάσιμη και αυθαίρετη, αλλά και από κοινωνική σκοπιά μη αποδεκτή.

Για τους παραπάνω λόγους η τυχόν πραγματοποίηση της δήλωσης περί μη εκτέλεσης ανατιθέμενης υπηρεσίας δε θα γίνει αποδεκτή και θα αντιμετωπίζεται με εφαρμογή του υπαλληλικού κώδικα»….

Είχε προηγηθεί η αποστολή μίας εξαιρετικά επείγουσας επιστολής από 32 νοσηλευτές της Α’ και Β’ ΜΕΝΝ προς τον Εμμανουήλ Παπασάββα, στις  12 Ιουλίου 2017, στην οποία οι υπογεγραμμένοι νοσηλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Παρά το γεγονός ότι η διακομιδή νεογνών αποτελεί μία επί χρόνια πάγια, παρά ταύτα καθ’ όλα άτυπη και καταχρηστική, όπως τώρα πια προκύπτει, τακτική, που δεν εμπίπτει στα νόμιμα καθήκοντά μας, σας γνωστοποιούμε εγγράφως ότι δεν είμαστε πια πρόθυμοι να συμμετέχουμε στις διακομιδές των νεογνών και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε τόπον άλλον από αυτόν που εδρεύει ο φορέας απασχόλησής μας».

Ζητούν παρέμβαση Πολάκη

Πέραν από την εισαγγελική παρέμβαση στα τεκταινόμενα εντός των δύο ΜΕΝΝ του «Αγία Σοφία», οι νοσηλευτές των δύο μονάδων έχουν ζητήσει δύο φορές από τον περασμένο Ιούλιο συνάντηση για το θέμα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Βεβαίως, είναι λίαν αμφίβολο εάν ο Παύλος Πολάκης είναι σε θέση να λύσει τον γόρδιο δεσμό χωρίς, τουλάχιστον, την πρόσληψη ικανού αριθμού έμπειρων νοσηλευτών.

Όσον αφορά το καθεστώς εργασίας των νοσηλευτών των δύο ΜΕΝΝ του «Αγία Σοφία», τη λύση φαίνεται ότι θα δώσει η Δικαιοσύνη…

Άρης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ): Ο μεσαίωνας βασιλεύει στο «Αγία Σοφία»…

Σκοτάδι, εξαναγκασμός, απειλές, αθέμιτη πίεση, ερασιτεχνικές διοικητικές πρακτικές και ανεπάρκεια για τη δημιουργία κλίματος συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που «κοσμούν» την καθημερινότητα των Νοσηλευτών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στις Α΄ και Β΄ Μονάδες Νεογνών, το προσωπικό αναγκάζεται να συνοδεύει περιστατικά εκτός των ορίων του νοσοκομείου, παρότι η συγκεκριμένη εργασία δεν ανήκει στα καθήκοντά του. Επιπλέον, εγκαταλείποντας τη θέση του στην ήδη τραγικά υποστελεχωμένη μονάδα, επιβαρύνει το άχθος των εργασιών των υπόλοιπων εναπομεινάντων νοσηλευτών, κάτι που πολλές φορές μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για τα νοσηλευόμενα νεογνά.

Σχετικά με τα παραπάνω, η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, έχοντας αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του (πιθανώς αυτόκλητου) υπερασπιστή των ερασιτεχνικών και άστοχων χειρισμών της διοίκησης του νοσοκομείου, ασκεί αφόρητες πιέσεις με συνεχώς αυξανόμενη ένταση στο προσωπικό των κλινικών να  σιωπήσουν και να εκτελούν αδιαμαρτύρητα καθήκοντα παντελώς αλλότρια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των νοσηλευομένων παιδιών, αλλά και τη δικιά τους.

Όλα τα παραπάνω, έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, καθώς επίσης έχουν διαβιβαστεί και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την προανακριτική διαδικασία.

Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και, εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν τερματιστούν οι αυθαιρεσίες των διοικούντων, η ένταση των παρεμβάσεών μας σε όλα τα επίπεδα θεωρείται δεδομένη.

ven.ygeia@gmail.com 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ