Λέσβος: Στη σεισμόπληκτη Βρίσα αντιπροσωπεία της UNESCO και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων
Σκοπός τους να διαπιστώσουν επιτόπου το μέγεθος των καταστροφών
Στη σεισμόπληκτη Βρίσα βρέθηκαν ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO καθηγητή Πάτρικ Μακ Κίβερ και ο καθηγητής Σετσούγια Νακάντα από το Ινστιτούτο Σεισμολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο (Earthquake Research Institute, University of Tokyo), συνοδευόμενοι από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Σκοπός τους να διαπιστώσουν επιτόπου το μέγεθος των καταστροφών, αλλά και τα γεωλογικά αίτια που οδήγησαν στις πρωτοφανείς βλάβες, που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου στον οικισμό.
Η αντιπροσωπεία μετά την επιτόπια αναγνώριση των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής, στην οποία βρίσκεται ο οικισμός, των χαρακτηριστικών μορφοτεκτονικών δομών και των γεωλογικών ρηγμάτων που διέρχονται κοντά στον οικισμού και φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των βλαβών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας Στρατή Παρακοίλα, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στην διάθεση του για κάθε βοήθεια.
Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το σχολείο της Βρίσας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, και συναντήθηκαν με τη διευθύντρια Μυρσίνη Νικέλλη και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, παρουσία της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Στρατάκη και του αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Λέσβου Παναγιώτη Κατσαβέλλη.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, τα παιδιά που βρίσκονταν στο κτίριο μαζί με τη δασκάλα τους είχαν επισκεφτεί πριν από λίγες μέρες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και είχαν υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους σεισμούς και τον τρόπο προστασίας. Γεγονός που βοήθησε στην ασφαλή έξοδό τους από το σχολείο το οποίο είχε καταστραφεί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO καθηγητής Πάτρικ Μακ Κίβερ δήλωσε σοκαρισμένος από την εικόνα του σχολείου μετά τον σεισμό και επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των μαθητών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλή σεισμικότητα.
«Έχω επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβο και πάντα έρχομαι στο νησί με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς για να δω το απολιθωμένο δάσος και τα γεωλογικά μνημεία, τη φύση και το πολιτιστικά μνημεία του νησιού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.
Όμως αυτή τη φορά διακατέχομαι από αισθήματα βαθιάς λύπης για τη μεγάλη καταστροφή που είδαμε στη Βρίσα και ιδιαίτερα από τις βλάβες στο σχολείο.
Είναι σημαντικό ότι μέσα από την καταστροφή αναδεικνύεται η σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται μετά την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τον περιορισμό των επιπτώσεων τους.
Η UNESCO ενισχύει και υποστηρίζει δράσεις των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που αποτελείται από 127 περιοχές με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά σε 35 χώρες, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων σε πολλές χώρες.
Παράδειγμα για πολλά άλλα γεωπάρκα, αποτελούν οι προσπάθειες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, όπως αποδεικνύει η διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων.
Με αυτό δίνεται η δυνατότητα σε στελέχη γεωπάρκων από όλο τον κόσμο να έλθουν εδώ να συζητήσουν για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων και σε άλλες περιοχές και να γνωρίσουν επί τόπου τον πρότυπο τρόπο ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς».
Ο καθηγητής Σετσούγια Νακάντα, από το Ινστιτούτο Σεισμολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα συχνά φυσικές καταστροφές (σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις) και αναπτύσσουν προγράμματα εκπαίδευσης του πληθυσμού για την αντιμετώπισή τους.
«Στον τομέα αυτό» σημείωσε «τα Γεωπάρκα έχουν μια ιδιαίτερη συμβολή, γιατί αναδεικνύουν και κάνουν αναγνωρίσιμα τα στοιχεία του ανάγλυφου και τα υπολείμματα από τη δράση των γεωδυναμικών διεργασιών του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή τους».
Τέλος, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος επισήμανε ότι η ερευνητική ομάδα φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει μελετήσει τα ενεργά ρήγματα και τη σεισμικότητα στην περιοχή.
Η ερευνητική προσπάθεια θα συνεχιστεί στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή με στόχο την τρισδιάστατη απεικόνιση των βλαβών και τη συλλογή γεωλογικών στοιχείων, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή του οικισμού της Βρίσας, καθώς και η περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου.
Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιστήμονες, βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσια της 32ης Συνόδου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και του Διεθνούς Θερινού Σχολείου «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Ανάπτυξη γεωτουρισμού», που πραγματοποιείται στο νησί από 12 έως 22 Ιουνίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί
Πότε θα λυθεί το πρόβλημα έκδοσης καρτών - Η ενημέρωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Τι διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχου - Η ενημέρωση προς τους καταναλωτές
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
«Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου πέντε μήνες»
Εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Η θλιβερή βεβαιότητα σε όλους ότι για ακόμη μία φορά η αρχική απόφαση δεν θα ίσχυε
Το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης
Σκαρφαλωμένη μέσα σε σπηλιά - Στο σημείο αποκαλούμενο ως «Το μάτι του Θεού»
Ο τρίτος μέσα σε λίγες ώρες - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα
Τα δυσάρεστα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Παρασκευή και ο φόβος για τον αριθμό 13
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον δήμο
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.