Ελλαδα

Πανελλαδικές: Άλλαξαν το κείμενο της Έκθεσης για χάρη του Τσίπρα

Τι έγραφε ο Γιώργος Θεοτοκάς, τι έδωσαν στα παιδιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραποιήθηκε υπέρ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα -  Έκφραση / Έκθεση που δόθηκε χτες Πέμπτη στους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Λεπτομερέστερα, σ’ ένα ανοιχτό γράμμα του Γιώργου Θεοτοκά (φωτογραφία), από το μακρινό 1956, ένας πατέρας γράφει στο γιο του «...Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό». Αλλά η «πειραγμένη» εκδοχή που δόθηκε στα παιδιά ήταν: «...είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από ένα κακό επιστήμονα».

Αναφερόταν βέβαια ότι το κείμενο αποτελεί «διασκευή», μόνο που η συγκεκριμένη διασκευή προστάτευε −σύμφωνα με τη γνώμη των αρμόδιων που την εμπνεύστηκαν− τον κ. Τσίπρα (Σ.Σ. Ο οποίος, ως γνωστόν, κάθε άλλο παρά «κακός πρωθυπουργός» είναι).  Κι έτσι, ο συγγραφέας που είχε γράψει το «Ελεύθερο πνεύμα», την «Αργώ», την «Κρίση εξουσίας», το «Δαιμόνιο» και τόσα άλλα, εξυπηρέτησε, άθελά του, τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες.