Ελλαδα

Το Χάρβαρντ διαπιστώνει: «Τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα πουλάνε το κορμί τους» στους σύγχρονους δουλεμπόρους

Έκθεση κόλαφος ζητά να μπει ένας τέλος στην πιο απάνθρωπη εκμετάλλευση των δικαιωμάτων του ανθρώπου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350259-726628.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, τα οποία ζουν με την ελπίδα να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού στη βόρεια Ευρώπη, εξαναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους για να πληρώσουν τους παράνομους διακινητές σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η έκθεση που συνέγραψαν η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και η καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά στο Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκαλύπτει αυτό που περιγράφουν ως «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την έκθεση, προσφυγόπουλα από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους παράνομους διακινητές μεταναστών και προσφύγων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ως εκ τούτου πολλά από αυτά τα παιδιά στρέφονται στην πορνεία για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

«Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον. Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε απαθείς ενώ παιδιά μετανάστες κακοποιούνται και αναγκάζονται να πουλούν τα σώματά τους μέρα μεσημέρι, σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν» δήλωσε στον βρετανικό Guardian η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη. «Έχουμε ευθύνη ως άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη κατά μέτωπο και να λάβουμε άμεση δράση σε κάθε επίπεδο, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πλέον ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Οι συγγραφείς της έκθεσης διαπίστωσαν ότι η μέση τιμή μιας σεξουαλικής συνεύρεσης με ένα ανήλικο προσφυγόπουλο κυμαίνεται στα 15 ευρώ. Η μεγαλύτερη ομάδα παιδιών που εκπορνεύεται είναι από το Αφγανιστάν και ακολουθούν παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι «πελάτες» των υπηρεσιών τους είναι ως επί το πλείστον άνδρες ηλικίας από 35 ετών και άνω.  

Οι σύγχρονοι δουλέμποροι συνήθως χρεώνουν χιλιάδες ευρώ για να μεταφέρουν ανθρώπους στην Ευρώπη οπότε, παρότι πουλούν το κορμί τους, πολλά παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα ποσά.

«Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το 2016 υπήρξαν 5.174 περιπτώσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αλλά στα τέλη του 2016 μόνο 191 από αυτά είχαν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν το 50% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα περιμένουν τη μετεγκατάσταση σε εξειδικευμένες, φιλικές προς το παιδί δομές», γράφει ο Guardian. «Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν στα προσφυγόπουλα ένα ασφαλές και μόνιμο σπίτι», καταγγέλλει η έκθεση του Χάρβαρντ.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν λάβει κάποια μέτρα για τα πιο ευάλωτα παιδιά προσφύγων φιλοξενώντας τα σε εξειδικευμένους καταυλισμούς και κέντρα. Ωστόσο, αναφέρεται ότι είναι πολλά τα παιδιά που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε ασφαλέστερες εγκαταστάσεις και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σωματικής κακοποίησης.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα είναι υψηλά τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Η έκθεση του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα παιδιά που πωλούν το σώμα τους έναντι αμοιβής εθίζονται σταδιακά σε ναρκωτικές ουσίες που εκμηδενίζει τις ελπίδες τους να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τους διακινητές και να φύγουν από την Ελλάδα.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση να τερματιστεί η κράτηση παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, να αυξηθούν τα εξειδικευμένα κέντρα για κακοποιημένα παιδιά, να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο κηδεμονίας, να γίνεται καλύτερη συλλογή στοιχείων για αυτά τα παιδιά, να τοποθετηθούν ανεξάρτητοι διερμηνείς και ξεχωριστά τμήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς για παιδιά και οικογένειες. Η έκθεση καταλήγει ότι υπήρξε μία δραματική αποτυχία στην προστασία ενός σημαντικού αριθμού προσφυγόπουλων στην Ευρώπη.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στα κρούσματα βιασμών και άλλων σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος παιδιών εντός των προσφυγικών καταυλισμών και κέντρων κράτησης, παρατηρεί αύξηση των γάμων ανήλικων παιδιών και περιπτώσεις εκβιασμών παιδιών από συμμορίες που έχουν στην κατοχή τους εξευτελιστικές φωτογραφίες τους και τα απειλούν ότι θα τις στείλουν στις οικογένειές τους, στην πατρίδα τους.

«Αυτή η έκθεση καταγράφει μία σοκαριστική και διάχυτη πτυχή της σημερινής προσφυγικής κρίσης: την έκθεση πολύ μικρών παιδιών στη σεξουαλική εκμετάλλευση, ως στρατηγική επιβίωσης», δήλωσε η Ζακλίν Μπαμπά. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη ανάγκη από εθνικούς και διεθνείς φορείς, επανεξετάζοντας πώς προσεγγίζουν έναν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς των μεταναστών και διαθέτοντας αμέσως επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση», καταλήγει.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ