- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη
Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας μεταξύ νομικών, πανεπιστημιακών και φοιτητών
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ «Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη», το Ποτάμι έκανε μια έρευνα βάσει ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο ήταν ανοιχτό σε απαντήσεις από τις 2 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Απαντήθηκε από 793 φοιτητές νομικών σχολών και 2.438 συνλειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη.
Αίσθηση προκαλεί ότι το 67,1% νομικών και το 81,1% των φοιτητών θεωρούν ότι από την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015 η κατάσταση στη Δικαιοσύνη είναι πολύ χειρότερη.

Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει και το γεγονός πως το 76,6% των νομικών και το 65,5% των φοιτητών θεωρούν πολύ ακριβή την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους πολίτες.

Κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας (89,7% των νομικών και 85% των φοιτητών) οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να εκλέγονται από ένα ευρύτερο σώμα με συμμετοχή πολιτικών, πανεπιστημιακών, δικηγόρων και δικαστικών.

Την ίδια ώρα, 8 στους 10 νομικούς και φοιτητές θεωρούν ότι η απαγόρευση συμμετοχής των δικαστών σε πολιτικές θέσεις για τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία μάλλον θα βοηθούσε στον «απογαλακτισμό» της δικαστικής από την πολιτική εξουσία.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το 68,5% των νομικών και το 62,3% των φοιτητών το πρώτο πράγμα που θα άλλαζαν στη Δικαιοσύνη είναι η ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα την έρευνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να διευκρινιστούν
Πώς και πού κάνετε αίτηση
Κλιμάκιο έχει μεταβεί στην περιοχή της πυρκαγιάς για την διερεύνηση των αιτίων της
Η σπείρα χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» ένα καφέ γνωστής αλυσίδας
Κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας για την προαγωγή του
Ανάστατοι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στα μπαλκόνια
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Ποιες είναι οι τιμές στην αγορά
Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 11 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων
Εντοπίστηκε μέσα σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Τρεις νεκρές αρκούδες σε 2 ημέρες - Τι καταγγέλει η περιβαλλοντική οργάνωση
Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.