Ελλαδα

ΠΑΓΝΗ για τον θάνατο της 4χρονης στην επέμβαση για κρεατάκια: Τα κάναμε όλα όπως πρέπει

Μήνυση κατέθεσε η οικογένειά της

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317543-625793.jpg

Εξελίξεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην υπόθεση της 4χρονης Μελίνας και του θανάτου της, καθώς το ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο εξέδωσε ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε εκ νέου για την αναισθησιολόγο εξαδέλφη του και οι γονείς της μικρής κατέθεσαν μήνυση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε γνωστή από το ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ για την υπόθεση της Μελίνας και τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης του θανάτου της τετράχρονης:

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα με αιχμές για «κρυφές» ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως έχουμε ενημερώσει αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων - παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αποστολή έγινε νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά, μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή.

Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα Άρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση.

Το ΠΑ.Γ.Ν.Η. δεν έχει καμία ανάμιξη στη διαδικασία κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής Αρχής.

Επιπλέον, δεν κατανοούμε την προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωσης να δείξουν ότι υπάρχει κάποια «πρόθεση για συγκάλυψη» και ευθύνη του Νοσοκομείου για μη κλήση του Τεχνικού Συμβούλου, όταν αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός.

Εξ αρχής δηλώσαμε ότι θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και σας βεβαιώνω ότι αυτές έχουν γίνει. Έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και προανακριτική Αρχή, οι οποίοι διασφαλίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Σας ενημερώνω τέλος, ότι το γεγονός της αυτόβουλής εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας.

Συλλυπούμεθα ως Διοίκηση του Νοσοκομείου ξανά την οικογένεια για το τραγικό αυτό περιστατικό και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, εάν προκύψουν.

Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. - Γ.Ν. «Βενιζέλειο»

Η νέα τοποθέτηση Πολάκη

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παύλος Πολάκης: τονίζει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περίπτωση συγκάλυψης στην υπόθεση του θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Όπως είπε η υπόθεση της αναισθησιολόγου ξαδέρφης του που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι από το ΠΑΓΝΗ, πήγε στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό στο υπουργείο και εξαιτίας της μη συγκρότησης πειθαρχικών στις ΔΥΠΕ, αλλά κυρίως για να μην υπάρξει καμία υπόνοια συγκάλυψης, αλλά για να γίνει ο πειθαρχικός έλεγχος κεντρικά και μάλιστα αύριο το πρωί.

Μάλιστα μέσα στη βδομάδα αναμένει το πόρισμα της Προκαταρκτικής Έρευνας και την απόφαση για το αν θα υπάρξει ΕΔΕ και προς ποια κατεύθυνση θα αναζητηθούν ευθύνες.

Για την υπόθεση της μικρής Μελίνας, σημείωσε ότι τα δείγματα στέλνονται στην Αθήνα βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας με τον τρόπο που εστάλησαν και ως εκ τούτου οι συνήγοροι της οικογένειας ή δεν γνωρίζουν την διαδικασία ή προσπαθούν σε λάθος σημείο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η καθυστέρηση στελέχωσης διοικήσεων άφησε κενά και εκκρεμότητες φακέλων στα πειθαρχικά, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι πράγματι ερευνάται παρτίδα φαρμάκου υποβοηθητικού στην αναστροφή της αναισθησίας, αφού εκτός των τριών άλλων περιστατικών πανομοιότυπων με αυτό της Μελίνας στο Βενιζέλειο, υπάρχουν και άλλα ένα στο ΠΑΓΝΗ αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μηνυτήρια αναφορά

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι της οικογένειας Παρασκάκη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για τους χειρισμούς στη υπόθεση διερεύνησης θανάτου της μικρής Μελίνας, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Η οικογένεια της άτυχης Μελίνας, που πέθανε μετά από εγχείρηση για κρεατάκια θεωρεί ότι, έγιναν διαδικασίες χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν λόγο για άρνηση συνεργασίας από εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες ενώ ζητείται η γενετική ταυτοποίηση των οργάνων και των δειγμάτων που έχουν ληφθεί για τη διενέργεια των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ στην υπόθεση της μικρής Μελίνας αναφέρεται σήμερα με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Γ.Ν. Βενιζέλειο σχετικά με τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορούν το τραγικό περιστατικό του θανάτου της τετράχρονης Μελίνας.

Με πληροφορίες από το creteplus.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ