- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κομπάρσοι της Ιστορίας, ξεχασμένοι χρόνια, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έφτασαν το ’22 στη Ελλάδα, πρόσφυγες, ξεριζωμένοι, ξένοι. Πάλι μπροστά μας εκατό χρόνια αργότερα, αλλοδαποί αυτή τη φορά, γεμίζουν τις πλατείες της πρωτεύουσας με τα λιγοστά υπάρχοντα τους, τη φτώχια τους, το κουρασμένο βλέμμα τους.
Ενδιαφέρον έχει η σχετική αναφορά της εποχής του γνωστού πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όπως την παραθέτει το site Athens Open Museum: «Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που από το 1915 είχε διχασθεί, δεν αντίκρισε με συμπάθεια τους πρόσφυγες, όταν τα αδυσώπητα κύματα της ιστορίας τούς έριξαν πάνω στα βράχια της Ελλάδος. Δεν υπήρξε συμπάθεια, δεν υπήρξε απάθεια, υπήρξε αντιπάθεια. Το θυμούμαι και ανατριχιάζω».
(Η Β΄Ελληνική Δημοκρατία 1924-1935: κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής σκηνής, Ρήγος Άλκης)

Ναός Ηφαίστου στο Θησείο, 1922: Δύο προσφυγοπούλες και μια μάλλον μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα, με φόντο τις κολόνες του ναού, σε πρόχειρο καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων στον Πειραιά.
Φωτογραφία: Αγνώστου. (από τη φωτογραφική συλλογή του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, Library of Congress, πηγή: http://athensopenmuseum.com)

Πλατεία Βικτωρίας, 2016: Δύο προσφυγοπούλες και μια μάλλον μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα, με τα παιδιά τους στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων στον Πειραιά.
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτάνουν έως και 9 μποφόρ
Η νέα ανάρτηση του μετεωρολόγου
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
«Μακάρι να πέσουμε έξω» λέει η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ
Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το πρόστιμο αν δεν τις έχετε σε περιοχές όπου είναι υποχρεωτικές
«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»
Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται - Πώς να προετοιμαστούμε σωστά
«Συναγερμός μέχρι αργά το βράδυ»
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ξεπερνά τους 30 πόντους το χιόνι στον Δήμο Μουζακίου
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.