Κοσμος

Σερβία: Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε ο Ράτκο Μλάντιτς

Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κηδεύτηκε στο Βελιγράδι ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΕ και πολιτικό διχασμό στη Σερβία.

Με απόδοση στρατιωτικών τιμών πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η κηδεία του καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Στην εξόδιο ακολουθία του Ράτκο Μλάντιτς, την οποία τελετούργησε στον ναό του Αγίου Λουκά ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος, έδωσαν το «παρών» κυβερνητικοί υπουργοί, η πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, καθώς και χιλιάδες πολίτες.

Η πομπή συνόδευσε τη σορό πεζή μέχρι το κοιμητήριο, σε μια διαδρομή 4,5 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της ταφής, συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα αποκαλώντας τον «ήρωα», ενώ στρατιωτικό άγημα της Σερβίας προχώρησε σε τρεις τιμητικές βολές στον αέρα.

Αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν και πολιτικός διχασμός

Η απόφαση του Βελιγραδίου να αποδώσει τιμές στον Ράτκο Μλάντιτς, παραβλέποντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Βρυξελλών.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαντ, υπογράμμισε πως η εξύμνηση εγκληματιών πολέμου και η άρνηση γενοκτονιών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δεν έχουν θέση σε υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό στη Σερβία παραμένει βαθιά διαιρεμένο. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς καταδίκασαν εντόνως την απόδοση τιμών, η κεντροδεξιά επέλεξε τη σιωπή, ενώ σχηματισμοί της ακροδεξιάς εξύμνησαν ανοιχτά τον εκλιπόντα.