- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νορβηγία: Ορκίζεται νέος βασιλιάς ο Χάακον, απούσα η Μέτε - Μάριτ από την τελετή
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
Νορβηγία: Ορκίζεται σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο βασιλιάς Χάακον Η' με το 72% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της μοναρχίας, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση
Ο βασιλιάς Χάακον Η' της Νορβηγίας θα ορκιστεί σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του δεσμευόμενος να τηρήσει το Σύνταγμα και τους νόμους της σκανδιναβικής αυτής χώρας στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που προβλέπει η περίσταση.
Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Χάραλντ, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 89 ετών και έκτοτε δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί έχουν κατακλύσει τα Ανάκτορα για να αποθέσουν λουλούδια, ζωγραφιές, κεράκια και σημαίες.
Πολλοί έχουν εξάρει τη ζεστασιά της προσωπικότητας του Χάραλντ και μια αίσθηση συμπερίληψης, ενώ ο Χάακον τον χαρακτήρισε υπέροχο πατέρα στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος με την ιδιότητα πλέον του βασιλιά.
Η μοναρχία στη Νορβηγία παραμένει ευρέως δημοφιλής: 72% την υποστηρίζουν, ενώ 20% τάσσονται υπέρ της Δημοκρατίας ή μιας άλλης μορφής διακυβέρνησης, ενώ 8% είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Norstat για λογαριασμό του δικτύου NRK που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η πρώτη με αυτό το ερώτημα μετά τον θάνατο του Χάραλντ.
Η προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση, που είχε διενεργηθεί τον Μάιο, έδειξε υποστήριξη προς τη μοναρχία από το 64% των ερωτηθέντων.
Απούσα από την τελετή η βασίλισσα Μέτε-Μάριτ
Η τελετή ορκωμοσίας του νέου βασιλιά στην αίθουσα του 169μελούς κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος και θα υπογραμμίζει τις θεμελιώδεις αρχές της Νορβηγίας ως συνταγματικής μοναρχίας.
Όπως απαιτείται από το Σύνταγμα, ο βασιλιάς Χάακον θα δηλώσει: "Υπόσχομαι και ορκίζομαι να κυβερνώ το Βασίλειο της Νορβηγίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της, εις το όνομα του Παντοδύναμου και Παντογνώστη Θεού".
Η σύζυγός του, η 53χρονη βασίλισσα Μέτε-Μάριτ, η οποία αναρρώνει από επιτυχή μεταμόσχευση πνεύμονα τον Ιούνιο, δεν θα παραστεί τελικά στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα Ανάκτορα.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση πνεύμονα. Η Βασίλισσα έχει αντιμετωπίσει επιπλοκές σε αρκετές περιπτώσεις από την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής», δήλωσε η ο δρ. Άρε Χολμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού που δημοσιεύθηκε, λίγες ώρες πριν από την τελετή.
«Επομένως, πρέπει να παραμείνει υπό παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η Βασίλισσα δυστυχώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας ενώπιον του Κοινοβουλίου σήμερα», πρόσθεσε.
Η παρουσία της είχε ανακοινωθεί χθες από το Παλάτι.
Τα παιδιά του νέου βασιλιά, η πριγκίπισσα διάδοχος Ίνγκριντ Αλεξάντρα, 22 ετών, και ο πρίγκιπας Σβέρε Μάγκνους, 20 ετών, θα είναι ωστόσο παρόντα μαζί με την γιαγιά τους, την 89χρονη Σόνια.
Μετά την τελετή, απλοί πολίτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χάραλντ η σορός του οποίου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης της εκπροσώπου του Τραμπ
Οι μεγάλες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα
Τι απαντά μετά τη σύλληψη
Τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Τι καταγγέλλει πρώην συνάδελφός της
Κανονικά οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στη Νότια Αμερική
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.