- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κιρ Στάρμερ: Επίσημη συγγνώμη σε μητέρες και παιδιά που βίωσαν το τραύμα των αναγκαστικών υιοθεσιών
Σύμφωνα με υπολογισμούς, 185.000 παιδιά χωρίστηκαν από τις μητέρες τους στη Βρετανία
Ο Στάρμερ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κράτους για το τραύμα που στιγμάτισε όλη τη ζωή των θυμάτων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ζήτησε σήμερα επίσημη συγγνώμη, εκ μέρους του βρετανικού κράτους, από τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να δώσουν τα μωρά τους και από όσες και όσους χωρίστηκαν από τις μητέρες τους κατά τη γέννηση μέσω ενός συστήματος αναγκαστικών υιοθεσιών που στόχευε τις ανύπαντρες γυναίκες, σύστημα που εφαρμοζόταν δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, 185.000 παιδιά χωρίστηκαν από τις μητέρες τους στη Βρετανία.
Ο Στάρμερ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κράτους για το τραύμα που στιγμάτισε όλη τη ζωή των θυμάτων.
«Εκ μέρους ολόκληρης της χώρας, λέω σε κάθε άνθρωπο που επηρεάστηκε: Εκφράζουμε τη βαθιά μας συγγνώμη και θλίψη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.
«Τα παιδιά μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι ήταν ανεπιθύμητα, οι μητέρες κατηγορούνταν για ανηθικότητα» και «αυτές δεν ήταν μεμονωμένες ή τυχαίες πράξεις», δήλωσε ο Στάρμερ, καταγγέλλοντας «ένα σύστημα που είχε εδραιωθεί στις τοπικές αρχές, σε εθελοντικές και θρησκευτικές οργανώσεις, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».
Μεταξύ 1949 και 1976, το βρετανικό κράτος και εκκλησίες δημιούργησαν ένα σύστημα στο οποίο νεαρές γυναίκες με παιδιά εκτός γάμου εξευτελίζονταν και εξαναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα μωρά τους για να συμμορφωθούν με τις κοινωνικές νόρμες της εποχής.
Η Εκκλησία της Αγγλίας ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της τον περασμένο μήνα, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή της στη λειτουργία των αποκαλούμενων «οίκων για μητέρες και μωρά» όπου ανύπαντρες γυναίκες στέλνονταν, συχνά παρά τη θέλησή τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και χωρίζονταν από τα μωρά τους.
Η συγγνώμη του κράτους -η οποία έρχεται έπειτα από παρόμοιες συγγνώμες από την Ιρλανδία και την Αυστραλία- έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ήταν «τελικά υπεύθυνη» για την έλλειψη προστασίας των ανύπαντρων μητέρων και των μωρών τους.
Πριν ζητήσει συγγνώμη μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Στάρμερ συναντήθηκε με μια ομάδα αυτών των μητέρων και των παιδιών τους στην κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντάς τους: «Εσείς δεν θα έπρεπε ποτέ να ντρέπεστε. Η ντροπή είναι στην πραγματικότητα δική μας. Η ντροπή είναι στο κράτος και σε όλους όσοι ήταν υπεύθυνοι για αυτό».
«Αυτό που τους συνέβη... δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Είναι μια κηλίδα στην ιστορία μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρεται για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία
Ποια είναι η συντηρητική σχολιάστρια προσκείμενη στο κίνημα MAGA
Ευρωπαϊκές χώρες ενωμένες στο πλευρό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Περίπου 229 κάτοικοι ψήφισαν τον 45χρονο, δίνοντάς του προβάδισμα μόλις 25 ψήφων έναντι του αντιπάλου του
Εν μέσω κρίσης του «It Ends with Us»
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα νότια παράλια της χώρας
«Δεν έχω συναντήσει πιο φρικτή υπόθεση κακοποίησης ζώων» ανέφερε ο εισαγγελέας
Τι αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
To προηγούμενο με την υπόθεση του Τίμοθι ΜακΒέι
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο πάρκο, ενώ εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά
Δύο σοβαρά τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχασε την «ηθική πυξίδα» της
Το ποσό δόθηκε από τα ιδιωτικά εισοδήματα του μονάρχη
Προβλήματα σε επιχειρήσεις και online υπηρεσίες
«Πολιτικά και ιδεολογικά υποκινούμενη» η πρόθεση εκτιμούν οι εισαγγελείς
Οι ΗΠΑ σε τροχιά διπλωματικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της
Έχει περάσει περίπου μισό αιώνα πίσω από τα κάγκελα
Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν να διαμαρτυρηθούν περίπου 30.000 άτομα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.