- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
FΤ: Οι ΗΠΑ θέλουν πυρηνικά όπλα σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
Στο τραπέζι η αύξηση των ευρωπαϊκών βάσεων που θα φιλοξενούν αμερικανικά βομβαρδιστικά
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επέκταση της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, βάζοντας περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο παιχνίδι
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη πυρηνικών και πέρα από τις έξι χώρες που ήδη φιλοξενούν στρατηγικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τρία άτομα που φέρονται να γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν να υποδεχθούν αμερικανικά βομβαρδιστικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια επίσημη συμφωνία δεν αναμένεται άμεσα.
Παράλληλα, χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και ορισμένα κράτη της Βαλτικής, φέρονται να ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση τέτοιων υποδομών, με τις σχετικές διαβουλεύσεις να πραγματοποιούνται μέσω νατοϊκών καναλιών εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Ρωσίας.
Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επίσημα.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν πυρηνική αποτροπή για την προστασία των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, την ώρα όμως που πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της συμβατικής άμυνας της ηπείρου (σ.σ. ετήσιες αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ιρανών να βάλουν νάρκες στα Στενά
Η νύφη φορώντας λευκό νυφικό διέσχισε τον διάδρομο, με το νερό να φτάνει μέχρι τους γοφούς της
Η γερμανική βιομηχανία πιέζει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Μια αλλαγή που «ταρακουνάει» το τουριστικό μοντέλο του ήλιος-θάλασσα που είχαμε συνηθίσει
Ο γιος τους θα ονομαστεί Κίμων Θωμάς Κωνσταντίνος
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
O απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000
Συλλήψεις για την ένοπλη επίθεση που συνδέεται με διαβόητο βαρόνο κοκαΐνης
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.