Κοσμος

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

Όσα δηλώνουν οι δύο πλευρές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωνε πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Ιράν 

Οι Financial Times με δημοσίευμά τους αναφέρουν - επικαιρούμενοι πηγές - ότι ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε παράταση της εκεχειρίας για άλλες 60 ημέρες. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωνε πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Ιράν και ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν «κάτι να πουν» για το θέμα τις επόμενες ημέρες. «Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, έχει γίνει κάποια πρόοδος, ακόμα και τώρα που σας μιλάω κάποια δουλειά γίνεται. Υπάρχει μια πιθανότητα, είτε αργότερα σήμερα, αύριο, σε καναδυό ημέρες, να έχουμε ενδεχομένως κάτι να πούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.

Παράλληλα, στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ κοντά (στη συμφωνία)», αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αλλάζουν τη στάση τους. «Αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε μια τάση άμβλυνσης των διαφωνιών, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και η «εχθρότητα» των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν είναι μακροπρόθεσμη, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει να επιτευχθεί αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Εσμαΐλ Μπαγκάι. Οπως είπε, «σημαντικό ζήτημα παραμένει η πειρατεία (σ.σ.: ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ορμούζ), αλλά προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στο Λίβανο».

Σύμφωνα με τον Μπαγκάι, οποιοσδήποτε μηχανισμός αφορά τα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Ιράν, του Ομάν και των χωρών που συνορεύουν με τη θαλάσσια οδό, και οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν καμία σχέση» με αυτό. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν επικεντρώνεται στην οριστικοποίηση ενός μνημονίου κατανόησης μέσω των συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, με τη μεσολάβηση του Πακιστάν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.