Κοσμος

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι 10 όροι στο προσχέδιο συμφωνίας Ιράν και ΗΠΑ

Τι προβλέπει για τα Στενά του Ορμούζ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα περνά μπροστά από mural στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη
Γυναίκα περνά μπροστά από mural στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη © EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Μικραίνει η απόσταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για μια μακροχρόνια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας

Άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και ελεύθερη ναυσιπλοΐα χωρίς περιορισμούς στα Στενά του Ορμούζ περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Al Arabiya, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για οριστική αποκλιμάκωση της σοβαρής κρίσης στη Μέση Ανατολή που έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τα καύσιμα λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών πτήσεων του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθούν οι βασικοί όροι στο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, το οποίο εξετάζεται από διπλωματικές αντιπροσωπείες: 

  1. Άμεση, συνολική, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών.
  2. Αμοιβαία δέσμευση να μην στοχοποιηθούν στρατιωτικές, πολιτικές ή οικονομικές υποδομές
  3. Τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
  4. Δεσμεύσεις για σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις.
  5. Εγγύηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν.
  6. Κοινός μηχανισμός για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας και την επίλυση τυχόν διαφορών που προκύψουν.
  7. Οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα θα ξεκινήσουν εντός επτά ημερών.
  8. Σταδιακή άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα τη δέσμευση του Ιράν στους όρους της συμφωνίας.
  9. Το σχέδιο συμφωνίας επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  10. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις ανακοινωθεί επίσημα και από τις δύο πλευρές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν «καλά σημάδια» στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, στέλνοντας όμως ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει λύση στην περίπτωση που η Τεχεράνη ενεργοποιήσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ. «Υπάρχουν μερικά καλά σημάδια» τόνισε ο Ρούμπιο. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος. Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Από τη μεριά της η Τεχεράνη επιμένει ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις. Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μεταφερθεί εκτός Ιράν το εμπλουτισμένο ουράνιο (σ.σ. πάγιο αίτημα του Ισραήλ, καθώς θεωρεί ότι έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος να κατασκευαστεί πυρηνική βόμβα).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολεκσάνδρα Ματβιϊτσούκ: «Η κατοχή δεν είναι ειρήνη - είναι ο ίδιος πόλεμος σε άλλη μορφή»
Μία δασκάλα διδάσκει στο χιόνι, ένας φιλόσοφος δίνει διαλέξεις σε ποντίκια: Ουκρανικές πράξεις αντίστασης

«Η κατοχή είναι ο ίδιος πόλεμος, απλώς σε άλλη μορφή», τόνισε η Ολεκσάνδρα Ματβιϊτσούκ που επιμένει: «Η κούραση είναι πολυτέλεια - αν χάσουμε, παύουμε να υπάρχουμε»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY