Κοσμος

86χρονη Γαλλίδα στα κρατητήρια της ICE: Μετακόμισε στις ΗΠΑ για τον έρωτα των νιάτων της

Συνελήφθη από τις αρχές μετανάστευσης στη Λουιζιάνα - Φόβοι για την υγεία της

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλίδα 86 ετών κρατείται από την ICE μετά τη μετανάστευσή της για να παντρευτεί τον έρωτα των νιάτων της - Η οικογένειά της καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες

Μια 86χρονη Γαλλίδα, που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παντρευτεί τον αγαπημένο της από τη δεκαετία του 1950, κρατείται σε ασφυκτικά γεμάτο κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα, αφού συνελήφθη από πράκτορες μετανάστευσης της ICE και της πέρασαν χειροπέδες σε χέρια και πόδια.

Η οικογένεια της γυναίκας, η οποία αναφέρεται μόνο ως Μαρί-Τερέζ, δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία της, την ώρα που Γάλλοι προξενικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή της από το κέντρο κράτησης της ICE.

Ένας από τους γιους της είπε στην εφημερίδα Ouest-France ότι η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) αντιμετώπισε τη μητέρα του σαν σκληρή εγκληματία. «Για εμάς είναι επείγον να τη βγάλουμε από το κέντρο κράτησης και να τη φέρουμε πίσω στη Γαλλία», είπε. «Με δεδομένη την υγεία της, δεν θα αντέξει ούτε έναν μήνα σε τέτοιες συνθήκες κράτησης».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος, ο αδελφός και η αδελφή του δεν είχαν καμία είδηση για τη μητέρα τους επί μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή της, μέχρι να επιτραπεί σε Γάλλους προξενικούς υπαλλήλους να την επισκεφθούν. Η γυναίκα αντιμετωπίζει καρδιακά και προβλήματα στη μέση και, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατείται μαζί με άλλους 70 κρατούμενους.

Η Μαρί-Τερέζ, από τη Βρετάνη, μετακόμισε στις ΗΠΑ πέρυσι αφού αναζωπύρωσε τον έρωτά της με τον Μπίλι, πρώην Αμερικανό στρατιωτικό, τον οποίο είχε ερωτευτεί τη δεκαετία του 1950, όταν εργαζόταν ως δίγλωσση γραμματέας σε βάση του ΝΑΤΟ κοντά στο λιμάνι Σεν-Ναζέρ της Γαλλίας. Το ζευγάρι χωρίστηκε όταν εκείνος επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1966, μετά την απόφαση του προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ να αποσύρει τη Γαλλία από την ενιαία στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

Το 2010, ενώ και οι δύο ήταν παντρεμένοι με άλλους, επανασυνδέθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων και τα δύο ζευγάρια συναντήθηκαν. Τον Απρίλιο του 2025, μετά τον θάνατο των συζύγων τους, η Μαρί-Τερέζ ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στο Άνιστον της Αλαμπάμα για να παντρευτεί τον παλιό της έρωτα. Ο γιος της περιέγραψε τον Μπίλι, συνταξιούχο συνταγματάρχη και πιλότο ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού, ως «γοητευτικό και αξιαγάπητο άνθρωπο. Ήταν σαν δύο έφηβοι».

Ωστόσο, όταν ο Μπίλι πέθανε τον Ιανουάριο του 2026, η Μαρί-Τερέζ δεν είχε ακόμη αποκτήσει πράσινη κάρτα που θα της επέτρεπε να παραμείνει στις ΗΠΑ, αφήνοντας το καθεστώς της ασαφές. Στη συνέχεια βρέθηκε σε διαμάχη με έναν από τους γιους του εκλιπόντος συζύγου της, ο οποίος φέρεται να της έκοψε το νερό, το ρεύμα και το διαδίκτυο στο σπίτι της. Είχε προσλάβει δικηγόρο για να υπερασπιστεί την υπόθεσή της, αλλά την 1η Απριλίου, οκτώ ημέρες πριν από την εκδίκαση στο τοπικό δικαστήριο, πράκτορες της ICE εμφανίστηκαν και τη συνέλαβαν.

«Οι γείτονες πήγαν στο δικαστήριο για τη δίκη και είπαν ότι η μητέρα μας θα είχε κερδίσει», ανέφερε ο γιος της. «Αντέχει. Η μητέρα μας είναι μαχήτρια, μια δύναμη της φύσης. Οι άλλοι κρατούμενοι τη φωνάζουν “αβύθιστη”». Και πρόσθεσε: «Είναι σαν κακή σκηνή από αμερικανική ταινία. Κάθε πρωί ξυπνάω λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αληθινό, ότι είδα έναν εφιάλτη».

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επικρίνει τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν, λέγοντας ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να επιχειρηθεί το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με τη βία.

(Πηγή: The Guardian)