- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεταφορές και ρύπανση: Το 28% των εκπομπών στην ΕΕ και η «επιδημία» πρόωρων θανάτων
Η ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο: Προκλήσεις υποδομών και ανάγκη άμεσων λύσεων στην Ευρώπη
Οι μεταφορές αυξάνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προκαλούν θανάτους και επιβάλλουν στροφή σε ηλεκτροκίνηση και υποδομές
Οι μεταφορές ευθύνονται για το 28% των εκπομπών αερίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο περιβάλλον, αλλά επεκτείνονται και στη δημόσια υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Confrontations Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης δράσης για τη μείωση των εκπομπών στις μεταφορές και την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.
Μεταφορές και ατμοσφαιρική ρύπανση, μια «σιωπηλή επιδημία»
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών Patrice Geoffron, η κατάσταση αυτή θυμίζει επιδημία, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές περιορισμού των ρύπων.
Ηλεκτροκίνηση: Ανάπτυξη χωρίς επαρκείς υποδομές
Παρά τη σταθερή αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη απλοποίησης της χρήσης των φορτιστών, με ενιαία και εύχρηστα συστήματα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, κρίσιμη θεωρείται η επέκταση των υποδομών και σε αγροτικές περιοχές, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις.
Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά και V2G και τα επόμενα βήματα
Σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών μπορούν να διαδραματίσουν και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία καθιστούν την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τεχνολογία Vehicle-to-Grid (V2G), η οποία επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να επιστρέφουν ενέργεια στο δίκτυο. Η αξιοποίησή της μπορεί να συμβάλει τόσο στη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος όσο και στη συνολική αποδοτικότητα της ηλεκτροκίνησης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Confrontations Europe, Michael Derdevent, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης και τη μείωση των εκπομπών στην Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.