- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρίσι: Αναβολή στη δίκη του ισλαμολόγου Ταρίκ Ραμαντάν για τον βιασμό τριών γυναικών
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Αναβολή στη δίκη του ισλαμολόγου Ταρίκ Ραμαντάν στο Παρίσι για βιασμό τριών γυναικών, με επίκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας - Το χρονικό των καταγγελιών
Η δίκη στο Παρίσι του γνωστού ελβετού ακαδημαϊκού και ισλαμολόγου Ταρίκ Ραμαντάν, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό τριών γυναικών, δεν ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.
Ο Ραμαντάν κατηγορείται για τον βιασμό τριών γυναικών στη Γαλλία, μεταξύ 2009 και 2016.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη διαδικασία έως την Τετάρτη και διέταξε τη διενέργεια ιατρικής έκθεσης για την κατάσταση της υγείας του Ραμαντάν, μετά την ενημέρωση των δικηγόρων του ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γενεύης λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Ο Ραμαντάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε συμβουλευτικό ρόλο σε βρετανικές κυβερνήσεις για θέματα Ισλάμ και κοινωνίας, αρνείται όλες τις κατηγορίες. Η υπόθεση θεωρείται μία από τις σημαντικότερες που προέκυψαν στη Γαλλία στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo.
Ο 63χρονος ήταν καθηγητής σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όπου πήρε άδεια το 2017, όταν διατυπώθηκαν οι πρώτες καταγγελίες. Αποχώρησε οριστικά το 2021. Κατηγορείται για τον βιασμό τριών γυναικών και, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή έως 20 ετών κάθειρξης.
Το χρονικό των καταγγελιών
Η Χεντά Αγιάρι, 41 ετών, πρώην σαλαφίστρια που σήμερα δραστηριοποιείται ως φεμινίστρια ακτιβίστρια, προσέφυγε στην αστυνομία το 2017 κατηγορώντας τον Ραμαντάν για βιασμό, σεξουαλική βία, παρενόχληση και εκφοβισμό. Υποστήριξε ότι τη βίασε σε ξενοδοχείο στο ανατολικό Παρίσι την άνοιξη του 2012, κατά τη διάρκεια συνεδρίου όπου εκείνος μιλούσε.
Μια δεύτερη γυναίκα, γνωστή με το ψευδώνυμο «Κριστέλ», είπε στους ανακριτές ότι ο Ραμαντάν τη βίασε σε ξενοδοχείο στη Λιόν τον Οκτώβριο του 2009 και ότι υπέστη βίαιη επίθεση. Τρίτη γυναίκα κατήγγειλε ότι τη βίασε το 2016.
Στην αρχή της έρευνας το 2017, ο Ραμαντάν, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τις δύο πρώτες γυναίκες. Το 2018 άλλαξε την κατάθεσή του, λέγοντας στους ανακριτές ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την Αγιάρι και την Κριστέλ, αλλά με τη συναίνεσή τους και στο πλαίσιο «κυρίαρχου–υποτακτικής» σχέσης.
Η καταγγελία της τρίτης γυναίκας προστέθηκε αργότερα στον φάκελο. Η δικηγόρος της Αγιάρι, Σάρα Μοζέ-Πολιάκ, δήλωσε στο AFP ότι η δίκη «δεν είναι συνωμοσία ούτε πολιτική μάχη», αλλά «μια υπόθεση βιασμού».
Οι δικηγόροι της Κριστέλ είχαν ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κοινό και ΜΜΕ, όπως επιτρέπει ο γαλλικός νόμος, για την προστασία της ταυτότητάς της και την αποφυγή παρενόχλησης.
Πριν από την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι του Ραμαντάν εξέφρασαν ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να έχει δίκαιη δίκη, λέγοντας στο AFP ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας καθιστά επικίνδυνη την παρουσία του στο δικαστήριο.
Καταδίκη στην Ελβετία
Το 2024, ελβετικό εφετείο έκρινε τον Ραμαντάν ένοχο για τον βιασμό γυναίκας σε ξενοδοχείο της Γενεύης το 2008 και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας επικύρωσε την απόφαση πέρυσι. Η νομική του ομάδα έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
(Πηγή: The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την πιο σαφή και σκληρή διατύπωση μέχρι στιγμής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.