Κοσμος

Ο Νόαμ Τσόμσκι συμβούλευε τον Έπσταϊν για την κάλυψη των ΜΜΕ

Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν αλληλογραφία του γλωσσολόγου με τον καταδικασμένο χρηματιστή λίγο πριν τη σύλληψή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλληλογραφία δείχνει ότι ο Νόαμ Τσόμσκι συμβούλεψε τον Τζέφρι Έπσταϊν να αγνοήσει τη «φρενίτιδα» των ΜΜΕ για τις κατηγορίες εις βάρος του.
Νέα αρχεία δείχνουν ότι ο Τζέφρι Έπσταϊν ζητούσε συμβουλές από τον Νόαμ Τσόμσκι για τη δημοσιότητα γύρω από τις κατηγορίες σε βάρος του © EPA/Salvatore Di Nolfi | EPA/US Attorney SDNY

Αλληλογραφία δείχνει ότι ο Νόαμ Τσόμσκι συμβούλεψε τον Τζέφρι Έπσταϊν να αγνοήσει τη «φρενίτιδα» των ΜΜΕ για τις κατηγορίες εις βάρος του.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν ζήτησε συμβουλές από τον διάσημο γλωσσολόγο και διανοούμενο Νόαμ Τσόμσκι σχετικά με το πώς θα έπρεπε να διαχειριστεί την «αηδιαστική» –όπως τη χαρακτήριζε– δημοσιογραφική κάλυψη γύρω από τις κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, σύμφωνα με νέα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές.

Σε emails του Φεβρουαρίου του 2019, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του, ο Τζέφρι Έπσταϊν ρωτούσε αν θα έπρεπε να υπερασπιστεί δημόσια τον εαυτό του ή αν θα ήταν προτιμότερο να αγνοήσει εντελώς τον θόρυβο. «Να γράψει κάποιος ένα άρθρο γνώμης; Να απαντήσω; Ή να μην ασχοληθώ;», έγραφε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στα ΜΜΕ «ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Απάντηση που αποδίδεται στον Νόαμ Τσόμσκι εκφράζει λύπη για «τον φρικτό τρόπο» με τον οποίο αντιμετωπιζόταν ο Έπσταϊν, καθώς και για τη «υστερία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την κακοποίηση γυναικών». Στο ίδιο μήνυμα, ο αποστολέας υποστήριζε ότι οποιαδήποτε δημόσια αντίδραση θα έδινε απλώς αφορμή για νέες επιθέσεις και κατέληγε ότι «η καλύτερη τακτική είναι να το αγνοήσει κανείς».

Η αλληλογραφία περιλαμβάνεται στην τελευταία δέσμη εγγράφων από την έρευνα των αμερικανικών αρχών για τον Έπσταϊν. Η εμφάνιση του ονόματος του Τσόμσκι στα αρχεία δεν υποδηλώνει ποινική εμπλοκή ή παρανομία. Εκπρόσωπος του διανοούμενου είναι η σύζυγός του, Βαλέρια Τσόμσκι, με την οποία –σύμφωνα με τα έγγραφα– ο Έπσταϊν αντάλλασσε μηνύματα και για άσχετα θέματα, από ακαδημαϊκές συζητήσεις μέχρι οικονομικές συμβουλές.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019 και βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Νέα Υόρκη έναν μήνα αργότερα, εν αναμονή της δίκης του για trafficking ανηλίκων. Το 2023, ο 97χρονος σήμερα Νόαμ Τσόμσκι είχε δηλώσει στη Wall Street Journal ότι γνώριζε τον Έπσταϊν και τον συναντούσε περιστασιακά, αποφεύγοντας περαιτέρω σχόλια.

(Με πληροφορίες BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY