- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι μισοί Ευρωπαίοι – Στο 56% η Ελλάδα
Αυξημένη ανασφάλεια, φόβοι για γεωπολιτικές εξελίξεις και ισχυρό αίτημα για πιο ενωμένη, ισχυρή Ευρώπη
Ανασφάλεια, γεωπολιτικοί φόβοι και οικονομική πίεση οδηγούν τους πολίτες σε απαισιοδοξία, με την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις
Το αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας και την έντονη ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις καταγράφει το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2025, που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 52% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον του κόσμου, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 56%. Απαισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ εκφράζει το 39% των ερωτηθέντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναντι 53% στην Ελλάδα, ενώ για το μέλλον της χώρας τους απαισιόδοξο δηλώνει το 41% των Ευρωπαίων και το 56% των Ελλήνων.
Σε ατομικό επίπεδο, ωστόσο, η εικόνα είναι σαφώς πιο θετική: το 76% στην ΕΕ δηλώνει αισιόδοξο για το προσωπικό του μέλλον και εκείνο της οικογένειάς του, ποσοστό που στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 69%.
Ευρωβαρόμετρο: Ασφάλεια, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση στην κορυφή των φόβων
Ιδιαίτερα έντονη εμφανίζεται η ανησυχία των πολιτών για ζητήματα ασφάλειας. Σε επίπεδο ΕΕ, πρώτη ανησυχία είναι οι ένοπλες συγκρούσεις κοντά στα σύνορα της Ένωσης (72%), ενώ ακολουθούν η τρομοκρατία (67%), οι κυβερνοεπιθέσεις από χώρες εκτός ΕΕ (66%), οι φυσικές καταστροφές που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή (66%) και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές (65%).
Στην Ελλάδα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές με 84% (ΕΕ 65%), οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή με 83% (ΕΕ 66%), οι ενεργές συρράξεις και πόλεμοι κοντά στην ΕΕ με 79% (ΕΕ 72%), η τρομοκρατία με 73% (ΕΕ 67%) και η ενεργειακή εξάρτηση της Ένωσης από τρίτες χώρες με 71% (ΕΕ 59%).
Παράλληλα, υψηλά ποσοστά ανησυχίας καταγράφονται για την παραπληροφόρηση (69% στην ΕΕ, 77% στην Ελλάδα) και την ανεπαρκή προστασία προσωπικών δεδομένων (68% στην ΕΕ, 79% στην Ελλάδα). Αντίστοιχα προβληματίζουν η ρητορική μίσους (ΕΕ 68%, Ελλάδα 71%), το ψευδές περιεχόμενο μέσω τεχνητής νοημοσύνης (ΕΕ 68%, Ελλάδα 70%) και οι απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης (ΕΕ και Ελλάδα 67%).
Ισχυρό αίτημα για πιο ενεργή και ενωμένη ΕΕ – Πληθωρισμός και εργασία οι προτεραιότητες
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πολίτες ζητούν ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης: το 66% στην ΕΕ και το 78% στην Ελλάδα θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλει πιο ενεργά στην ασφάλεια των πολιτών. Το 89% σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 93% στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι πιο ενωμένα, ενώ το 73% στην ΕΕ και το 82% στην Ελλάδα εκτιμά ότι η Ένωση χρειάζεται περισσότερα μέσα για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της ΕΕ, οι πολίτες θέτουν ως προτεραιότητες την άμυνα και την ασφάλεια (40% στην ΕΕ, 32% στην Ελλάδα), την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία (32% στην ΕΕ, 46% στην Ελλάδα) και την ενεργειακή ανεξαρτησία (29% στην ΕΕ, 32% στην Ελλάδα).
Στο πεδίο των εσωτερικών πολιτικών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης αναφέρονται ως «κορυφαία προτεραιότητα» από το 41% των πολιτών στην ΕΕ και το 53% στην Ελλάδα. Η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας συγκεντρώνουν 35% στην ΕΕ και 60% στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας υψηλά ποσοστά καταγράφονται και για τη δημόσια υγεία (54% έναντι 33% στην ΕΕ) καθώς και για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (46% έναντι 29%). Παρότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει σταθερό, το 28% στην ΕΕ και το 39% στην Ελλάδα προβλέπει επιδείνωση τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η εικόνα για την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα παραμένει συνολικά θετική, αν και ελαφρώς επιδεινωμένη σε σχέση με τον Μάιο του 2025. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 49% διατηρεί θετική άποψη για την ΕΕ έναντι 17% αρνητικής. Στην Ελλάδα, θετική εικόνα έχει το 34% και αρνητική το 29%. Θετική στάση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει το 38% στην ΕΕ και το 31% στην Ελλάδα, ενώ το 62% των Ευρωπαίων θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ – ποσοστό που στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 40%, μειωμένο κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.
Η έρευνα διεξήχθη από την Verian από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου 2025 στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.453 συνεντεύξεις, εκ των οποίων 1.007 στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας μήνας από την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από εβδομάδες βίαιων ταραχών στη Μινεάπολη
Αυξημένη ανασφάλεια, φόβοι για γεωπολιτικές εξελίξεις και ισχυρό αίτημα για πιο ενωμένη, ισχυρή Ευρώπη
«Το άφησα πίσω μου και συνέχισα τη ζωή μου», δήλωσε η πρώην σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς
Έλληνας και Ρουμάνος συνελήφθησαν για σαμποτάζ σε κορβέτες, ερευνώνται εντολείς και διαδρομές χρηματοδότησης.
Αν διατηρηθεί η πενταετής στέρηση εκλογιμότητας, μπλοκάρεται η υποψηφιότητα της στις προεδρικές του 2027
Αναφορές ότι ένοπλοι τον σκότωσαν μέσα στην κατοικία του
Η Λίντα Στίβενσον βρέθηκε αναίσθητη στο σαλόνι και πέθανε παρά τις προσπάθειες των διασωστών
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Αραβική Θάλασσα
Ο δούκας του Εδιμβούργου μιλά για πρώτη φορά δημόσια
Οι συλλήψεις αυτές είχαν στόχο «ένα ευρύ φάσμα πολιτών, κυρίως φοιτητών, συγγραφέων και εκπαιδευτικών»
Ο πολωνός πρωθυπουργός μιλά για υποψίες ρωσικής ανάμειξης και πιθανό υλικό εκβιασμού εν ενεργεία ηγετών
Μαζικά πλήγματα της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές - Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Μόσχα για «τρομοκρατία»
Οι συναντήσεις έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί το 2021 και πέθανε το 2024 στη φυλακή
Η εκπνοή της συνθήκης αίρει τους τελευταίους περιορισμούς στα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου
Η εταιρία ανακοίνωσε το σχέδιο διαδοχής το πρωί της Τρίτης, βάζοντας τέλος σε μια πολυετή φήμη
«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης»
141 από τους 169 βουλευτές απέρριψαν την αβασίλευτη δημοκρατία, ενώ η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.