- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα Ζηλανδία: Απορρίπτει το «συμβούλιο ειρήνης» του Τραμπ και επιμένει στον ρόλο του ΟΗΕ
To Ουέλιγκτον λέει «όχι» στην πρόταση Τραμπ, επικαλείται τον ΟΗΕ και περιορισμένη προστιθέμενη αξία
Η Νέα Ζηλανδία απορρίπτει το συμβούλιο ειρήνης Τραμπ, επιμένοντας στον ΟΗΕ και ρόλο για Γάζα
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ να ενταχθεί στο λεγόμενο «συμβούλιο ειρήνης», εντασσόμενη στον περιορισμένο κατάλογο χωρών που έχουν αρνηθεί ρητώς τη συμμετοχή τους.
«Η Νέα Ζηλανδία δεν θα ενταχθεί στο συμβούλιο με την τρέχουσα μορφή του, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αρκετές χώρες –ιδίως στην περιοχή– έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεισφέρουν στο έργο του συμβουλίου για τη Γάζα, προσθέτοντας πως η Νέα Ζηλανδία «δεν θα προσέφερε μεγάλη αξία από αυτή τη σκοπιά».
Περιορισμένες αρνήσεις- η τελευταία από τη Νέα Ζηλανδία, αυξανόμενες επιφυλάξεις
Αν και αρκετά κράτη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, μέχρι στιγμής μόνο λίγες χώρες –μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Νορβηγία, η Κροατία και πλέον η Νέα Ζηλανδία– έχουν απορρίψει ρητά την πρόσκληση.
Το «συμβούλιο ειρήνης» παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και αποτέλεσε αρχικά μέρος του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ–Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, η φιλοδοξία του Τραμπ να αποκτήσει το όργανο αυτό ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με επικριτές να το χαρακτηρίζουν ανταγωνιστικό –αν όχι αντίπαλο– προς τον ΟΗΕ.
Σαφής προσήλωση στον ΟΗΕ και την απόφαση 2803
Το Ουέλιγκτον επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας ότι βλέπει ρόλο για ένα συμβούλιο ειρήνης στη Γάζα μόνο εφόσον αυτό λειτουργεί σύμφωνα με την απόφαση 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Για τη Νέα Ζηλανδία, ως ιδρύτρια χώρα και μακροχρόνια υποστηρίκτρια των Ηνωμένων Εθνών, είναι σημαντικό το έργο του συμβουλίου να είναι συμπληρωματικό και συνεπές με τον Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Ουίνστον Πίτερς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα «νέα στοιχεία» δεν τη βοήθησαν
Για ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων κάνει ο λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Υποβλήθηκε σε επτά χειρουργεία
«Η Γερμανία δέχεται πλέον χειροπιαστές απειλές», τόνισε ο καγκελάριος
«Δεν έχουμε πληροφορίες», λέει το Κρεμλίνο
«Υπερβολές» και οι αναρτήσεις για αμύθητο πλούτο
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Μια ισχυρή φωνή του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Καναδά
Η Ρίτα Φλόρες αποκάλυψε πως επί τρία χρόνια παρέδιδε στη FSB πληροφορίες για καλλιτέχνες και πολιτικούς ακτιβιστές
Το σχόλιο και το... ξεσκόνισμα των ομοιωμάτων τους
Η πρωθυπουργός της Δανίας ήξερε τι να απαντήσει όταν για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η εξωτερική της εμφάνιση
Κύματα ζέστης κόστισαν χιλιάδες ζωές σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Τεχεράνη
Το σκληρό βίντεο από την εκτέλεσή του
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.