- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σουηδία: Η κυβέρνηση μειώνει στα 13 έτη την ηλικία ποινικής ευθύνης για βαριά εγκλήματα
Νομοσχέδιο για φυλάκιση ανηλίκων σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις με όπλα – Αντιδράσεις από αρχές
Η Σουηδία προτείνει φυλάκιση από τα 13 για βαριά εγκλήματα, εν μέσω κλιμάκωσης της βίας
Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης από τα 15 στα 13 έτη, αποκλειστικά για τα σοβαρότερα εγκλήματα. Το μέτρο ανοίγει τον δρόμο για επιβολή ποινών κάθειρξης σε ανήλικους δράστες, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την αστυνομία, τις σωφρονιστικές υπηρεσίες και τους εισαγγελείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρέμερ υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «επείγουσα κατάσταση».
Περιορισμένη εφαρμογή για τα βαρύτερα εγκλήματα στη Σουηδία
Ο Στρέμερ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για γενική μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης. Το νέο όριο των 13 ετών θα αφορά αποκλειστικά εγκλήματα με επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας, βομβιστικές επιθέσεις, εγκλήματα με χρήση όπλων και βιασμούς.
Η ρύθμιση προβλέπεται να εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση για πέντε χρόνια, σε πρώτη φάση.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο της Σουηδίας, το οποίο εξετάζει τις κυβερνητικές προτάσεις πριν από την παρουσίασή τους στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση αναμένει ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός του καλοκαιριού.
Κλιμάκωση βίας και στρατολόγηση ανηλίκων από συμμορίες
Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και περίπου μία δεκαετία με αναζωπύρωση της ένοπλης βίας που συνδέεται με αντίπαλες συμμορίες και τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών.
Τα εγκληματικά δίκτυα στρατολογούν ολοένα και περισσότερα παιδιά κάτω των 15 ετών για βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις, εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι δεν απειλούνται με ποινές κάθειρξης σε περίπτωση σύλληψης.
Έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2025, κατόπιν κυβερνητικού αιτήματος, είχε εισηγηθεί μείωση του ορίου στα 14 έτη. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να το κατεβάσει στα 13 και έθεσε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, αποστέλλοντάς το σε 126 αρχές και οργανισμούς.
Έντονες αντιδράσεις και φόβοι για τα δικαιώματα των παιδιών
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη διαβούλευση επέκρινε ή απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση. Η αστυνομία προειδοποίησε ότι η μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης ενδέχεται να οδηγήσει στην εμπλοκή ακόμη μικρότερων παιδιών στα εγκληματικά δίκτυα.
Άλλες αρχές τόνισαν ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για τόσο νεαρούς παραβάτες, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή υπονόμευση των δικαιωμάτων του παιδιού.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να αντανακλούν τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο Γκούναρ Στρέμερ, επιμένοντας στην αναγκαιότητα της παρέμβασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή ωθεί επενδυτές και κατοίκους να κάνουν δεύτερες σκέψεις
Οι αρχές μιλούν για στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας
Αντόνιο Κόστα: Η αποδυνάμωση των κυρώσεων αυξάνει τα έσοδα της Ρωσίας και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
H Τεχεράνη υποστηρίζει πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από συμμαχικές της δυνάμεις
Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει το νησί της Καραϊβικής
«Οι ηγέτες του Ιράν κρύβονται σαν τα ποντίκια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
«Θα πλήξουμε πολύ σκληρά το Ιράν την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Πώς οι έντονες βροχοπτώσεις «ξύπνησαν» σπόρους ετών κάτω από την άμμο
Το περιστατικό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
Τι κίνητρα βλέπουν οι Αρχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.