Κοσμος

Βενεζουέλα: «Μια νέα πολιτική εποχή ανεκτικότητας ξεκινά», δηλώνει η προσωρινή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες

406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέλσι Ροδρίγκες
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ © ΕΡΑ/MIGUEL GUTIERREZ

Επί προεδρίας Μαδούρο εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δικάστηκαν για «υποκίνηση μίσους» και «προδοσία της πατρίδας»

Η Βενεζουέλα οδεύει πλέον σε μια «νέα πολιτική εποχή» δήλωσε απόψε η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, μετά τη σύλληψη, στις 3 Ιανουαρίου, του Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Το μήνυμα είναι αυτό μιας Βενεζουέλας που ανοίγεται σε μια νέα πολιτική εποχή, μια εποχή που επιτρέπει την ανεκτικότητα παρά τις διαφωνίες και μέσω της ιδεολογικής και πολιτικής ποικιλομορφίας» είπε στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας.

Η Ροδρίγκες είπε ότι το Καράκας έχει απελευθερώσει από τον Δεκέμβριο 406 πολιτικούς κρατουμένους, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που, κατ’ αυτήν, ξεκίνησε ο Μαδούρο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal ωστόσο κάνει λόγο για 180 αποφυλακίσεις σε δύο κύματα, αυτό του Δεκεμβρίου και το τρέχον, που συνεχίζεται με το σταγονόμετρο.

«Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παραμένει ανοιχτή», σχολίασε ωστόσο η Ροδρίγκες.

Νωρίτερα σήμερα το Foro Penal και η ένωση εργαζομένων στον Τύπο SNTP ανέφεραν ότι αποφυλακίστηκαν τουλάχιστον 17 δημοσιογράφοι. Προηγουμένως, έκαναν λόγο για εννέα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αντιφρονών δημοσιογράφος και πολιτικός Ρόλαντ Καρένιο.

Η προσωρινή πρόεδρος είπε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν άτομα που κατηγορούνται για «σοβαρά παραπτώματα», όπως για ανθρωποκτονίες και διακίνηση ναρκωτικών ενώ λαμβάνονται υπόψη τα αδικήματα που συνδέονται με τη «συνταγματική τάξη», καθώς και «το μίσος, τη βία και τη μισαλλοδοξία».

Επί προεδρίας Μαδούρο εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δικάστηκαν για «υποκίνηση μίσους» και «προδοσία της πατρίδας», κυρίως κατά τις περιόδους των εκλογών και σε πολιτικές διαδηλώσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: Η Νάζια Ματάνι, πρώην δημοσιογράφος και κοινωνική ακτιβίστρια, μιλά για την ενότητα και το σκοτάδι που απλώθηκε στο Ιράν
«Ο φόβος τελείωσε»: Ιρανή ακτιβίστρια μας μεταφέρει στους δρόμους της Τεχεράνης

Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY