- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουγγαρία: Το Tisza του Πέτερ Μάγιαρ ανοίγει την ψαλίδα από το Fidesz του Όρμπαν
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Ουγγαρία: Το κόμμα Tisza του Πέτερ Μάγιαρ διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
To αντιπολιτευόμενο κόμμα Tisza διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν Fidesz, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου, όπου ο βετεράνος εθνικιστής επιδιώκει να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, που ασκεί ήδη 16 χρόνια.
Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι αντιμέτωπος για πρώτη φορά με έναν ισχυρό διεκδικητή στην εκλογική αναμέτρηση της 12ης Απριλίου, με το αποτέλεσμα να επηρεάζει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Ευρώπη και τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της.
Η δημοσκόπηση δείχνει πως το Fidesz δυσκολεύεται να κερδίσει έδαφος παρά τα ευνοϊκά για τους ψηφοφόρους μέτρα που έχει λάβει, έπειτα από τρία χρόνια οικονομικής τελμάτωσης.
Το Tisza, ένα κεντροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται το πρώην στέλεχος του Fidesz Πέτερ Μάγιαρ, διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος κόμματος στις 12 ποσοστιαίες μονάδες, ένα ποσοστό αυξημένο από το προβάδισμα 10% που είχε σε μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Median σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον ενημερωτικό ιστότοπο hvg.hu.
Το κόμμα του Μάγιαρ, το οποίο ιδρύθηκε το 2024, εξασφάλισε τη στήριξη του 51% των αποφασισμένων ψηφοφόρων, ένα ποσοστό αυξημένο από το 50% του Νοεμβρίου.
Η στήριξη για το Fidesz μειώθηκε σε 39% από 40% πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 7ης Ιανουαρίου και 13ης Ιανουαρίου.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου Median επισημαίνουν πως το Tisza προσελκύει ψηφοφόρους από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι το Fidesz, όμως το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρνει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους παρά τις δημοσιονομικές παροχές και τις προσπάθειες να εκμεταλλευτεί τους φόβους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πέραν των δύο κυριότερων αντιπάλων, μονάχα το ακροδεξιό κόμμα Η Πατρίδα μας (Mi Hazank) έχει μια ευκαιρία να συγκεντρώσει το όριο του 5% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, καταδεικνύει η δημοσκόπηση του Median.
Σε μια δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία διεξήχθη από το Idea Institute, το 48% των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν θα στηρίξουν το Tisza, που εξασφαλίζει προβάδισμα 10% από το Fidesz. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 31ης Δεκεμβρίου και 6ης Ιανουαρίου.
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θέτω σε πρώτο πλάνο τον λαό που εκπροσωπώ και τη χώρα που αγαπώ», δήλωσε ο βουλευτής
Η Κούβα έτοιμη να εξετάσει πρόταση βοήθειας εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ
Η μοναδική κατοικημένη περιοχή στον κόσμο όπου θα φανεί ολόκληρο το φαινόμενο
Ο βασιλιάς έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και οι συγκεντρωμένοι του φώναζαν «ευχαριστούμε»
Το πλοίο με ινδική σημαία χτυπήθηκε πιθανότατα από drone ή πύραυλο στα ανοικτά του Ομάν
H μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό για την περιοχή
Μετά τον Καναδά και τη Γροιλανδία, ο Αμερικανός πρόεδρος «προσαρτά» ψηφιακά τη λατινοαμερικανική χώρα
Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση από Νετανιάχου και Σάαρ
«Η Μεγαλειότητά της αισθάνεται κόπωση, όμως είναι ευδιάθετη», αναφέρει η ανακοίνωση
ΕΕ και ευρωβουλευτές ζητούν από τον Στάρμερ βαθύτερη οικονομική και πολιτική προσέγγιση
Tο ποσοστό σε χώρες των Βαλκανίων είναι ακόμα μεγαλύτερο
Ο πρωθυπουργός της Βρετάνιας αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση
Παρότι η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας
Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου 2023
Σε κρίσιμη κατάσταση το ενεργειακό σύστημα της χώρας - Διαδηλώσεις στην Αβάνα για τα παρατεταμένα μπλακάουτ
Το μεγάλο ζήτημα παραμένει η πρόσβαση ανηλίκων
Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν ότι η Τεχεράνη «δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά»
Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla έδωσε το παρών στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Σι Τζινπίνγκ
Συμφωνία για αγορά αμερικανικού πετρελαίου και 200 Boeing 737
Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορεί τη Μόσχα για κλιμάκωση και στοχοποίηση αμάχων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.