- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ως «ανεπιθύμητος οργανισμός» ταξινομήθηκε στη Ρωσία η γερμανική Deutsche Welle
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Στην Ρωσία, όποιος συνεργάζεται με «ανεπιθύμητους οργανισμούς» διαπράττει έγκλημα και αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα, ακόμη και ποινή φυλάκισης
Ως «ανεπιθύμητο οργανισμό» ταξινόμησε η εισαγγελία στην Ρωσία τον ραδιοτηλεοπτικό γερμανικό φορέα Deutsche Welle. Η κάτω βουλή είχε καλέσει την εισαγγελία να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση ήδη από τον Αύγουστο του 2024. «Η ρωσική στάση δεν θα μας αποθαρρύνει», δήλωσε η γενική διευθύντρια της DW Μπάρμπαρα Μάσινγκ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η εισαγγελία χαρακτήρισε την Deutsche Welle ως «ανεπιθύμητο οργανισμό», απόφαση την οποία χαιρέτισε κατόπιν η Δούμα. «Η Ρωσία μπορεί να μας χαρακτηρίσει ως "ανεπιθύμητο οργανισμό", αλλά αυτό δεν θα μας αποθαρρύνει. Αυτή η νέα προσπάθεια φίμωσης των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης δείχνει πόσο λίγο εκτιμά το καθεστώς την ελευθερία του Τύπου και πόσο φοβάται την ανεξάρτητη ενημέρωση», δήλωσε η κυρία Μάσινγκ και πρόσθεσε:
«Παρά τη λογοκρισία και τον αποκλεισμό των υπηρεσιών μας από τη ρωσική κυβέρνηση, η ρωσόφωνη υπηρεσία της DW έχει σήμερα περισσότερους ανθρώπους από ποτέ. Θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα - για τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και για άλλα θέματα για τα οποία οι πληροφορίες είναι σπάνιες στην Ρωσία, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να σχηματίσουν τις δικές τους απόψεις», τόνισε η διευθύντρια της Deutsche Welle.
Στην Ρωσία, όποιος συνεργάζεται με «ανεπιθύμητους οργανισμούς» διαπράττει έγκλημα και αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα, ακόμη και ποινή φυλάκισης. Ακόμη και η κοινοποίηση περιεχομένου από τα μέσα ενημέρωσης που ταξινομούνται ως «ανεπιθύμητοι οργανισμοί», θεωρείται ποινικό αδίκημα - για παράδειγμα, η κοινοποίηση άρθρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τους Ρώσους πολίτες, η απαγόρευση συνεργασίας εκτείνεται και πέρα από τη ρωσική επικράτεια και επηρεάζει άμεσα τους Ρώσους εργαζόμενους στην Deutsche Welle.
Η DW έχει ήδη από το 2022 χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» στην Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιούνται ΜΜΕ και οργανισμοί που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση. Παλαιότερα, είχε απαγορευτεί στην DW να μεταδίδει ειδήσεις, το στούντιό της στην Μόσχα υποχρεώθηκε σε έξωση και είχε αποκλειστεί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα dw.com από τη χώρα. Μεταξύ των ΜΜΕ που ταξινομούνται ως «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» βρίσκονται τα Radio Free Europe/Radio Liberty, Bellingcat, CORRECTIV, Reporters Without Borders και TV Rain.
Στην Ρωσία, η DW βασίζεται όλο και περισσότερο σε ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες, ενώ για την παράκαμψη της λογοκρισίας χρησιμοποιούνται τo πρόγραμμα πλοήγησης Tor, η πρόσβαση μέσω VPN και η εφαρμογή DW.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατηγόρησε την κουβανική κυβέρνηση για τα «αφάνταστα δεινά» των κατοίκων του νησιού
Η Λόρνα Χαϊντίνι αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες πρώην συναδέλφου της, ο οποίος αξίωνε εκατομμύρια δολάρια
Tάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού
Η ιστορία της πρωτοπόρου πιλότου και το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της
Ο Ισάκ Άντικ σκοτώθηκε το 2024 όταν έπεσε από ύψος 100 μέτρων κατά τη διάρκεια πεζοπορίας με τον γιο του
Βαθαίνει το ρήγμα στη Συμμαχία
Καταδίκη 23χρονου για τη στυγερή δολοφονία της Σάνα Γιουσάφ, που συγκλόνισε τη χώρα
Κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Iskander-M χρησιμοποιήθηκαν σε στρατιωτικές ασκήσεις
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και επικριτής του Τραμπ χάνει το χρίσμα από τον εκλεκτό του προέδρου
Τι καταγγέλλει η οικογένεια του νεαρού
«Βήμα προς ένα ισορροπημένο διατλαντικό εμπόριο», λέει η φον ντερ Λάιεν
Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές
Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία της χώρας
Σε οριακό σημείο οι επαφές, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων
Βρέθηκε η «χρυσή τομή» παρά τις διαφωνίες
Οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας αναμένεται να υπογράψουν διακήρυξη υπέρ του «πολυπολικού κόσμου»
Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου κάνοντας λόγο για «κακόβουλο» σχέδιο
Συνεχίζονται οι έρευνες μετά τις καταγγελίες που έφτασαν στις αστυνομικές αρχές
Σύμφωνα με άρθρο τηςερευνήτριας του Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, Κατερίνα Τιτή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.