Κοσμος

Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στον Μαδούρο να παραιτηθεί από την εξουσία στη Βενεζουέλα

Φέρεται να απαίτησε άμεση παραίτηση με αντάλλαγμα ασφαλή έξοδο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, αλλά ο ηγέτης της Βενεζουέλας αρνήθηκε ζητώντας παγκόσμια αμνηστία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία στη Βενεζουέλα, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με τη Miami Herald, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε ασφαλή έξοδο στον Μαδούρο, τη σύζυγο και τον γιο του, υπό τον όρο να παραιτηθεί αμέσως.

Ο Μαδούρο, ωστόσο, αρνήθηκε και φέρεται να έθεσε αντιπροτάσεις, όπως παγκόσμια αμνηστία για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, καθώς και διατήρηση ελέγχου στις ένοπλες δυνάμεις. Η συνομιλία, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστη» και δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το αίτημα του Μαδούρο για δεύτερη επικοινωνία.

Η υπόθεση εντάσσεται σε μια τετράμηνη εκστρατεία πίεσης των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να έχει διατάξει μεγάλη ναυτική ανάπτυξη στα βόρεια παράλια της Βενεζουέλας. Παρά τις απειλές, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δύσκολα θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «αρπάξουν τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας» μέσω στρατιωτικής ισχύος. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο πρότεινε την πόλη Καρταχένα ως τόπο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

(Με πληροφορίες Guardian)