- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί η Ταϊβάν ετοιμάζει δικό της «Iron Dome» απέναντι στην Κίνα
Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2030
Γιατί η Ταϊβάν ετοιμάζει δικό της «Iron Dome» απέναντι στην Κίνα
Η Ταϊβάν προχωρά σε μια από τις πιο φιλόδοξες αναβαθμίσεις της άμυνάς της, ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα εντείνονται. Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε παρουσίασε το σχέδιο μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνοντας και την ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας τύπου «T-dome», εμπνευσμένου από το ισραηλινό Iron Dome.
Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2030, ανταποκρινόμενος στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μεγαλύτερη αυτονομία της Ταϊβάν. Σήμερα, η δαπάνη αγγίζει το 2,5% και αναμένεται να ανέβει στο 3,3% το 2026.
Το «T-dome» σχεδιάζεται ως πολυεπίπεδο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, σε συνδυασμό με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, drones και μέσα «ασύμμετρης» άμυνας που στοχεύουν να επιβαρύνουν το κόστος μίας κινεζικής επίθεσης. Σε άρθρο του στην Washington Post, ο Λάι υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την αποτροπή, εισάγοντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα και κόστος στους υπολογισμούς του Πεκίνου».
Οι ανησυχίες της Ταϊβάν έχουν ενταθεί μετά την αυξανόμενη επιθετικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί και δηλώσεις περί «επανένωσης». Παράλληλα, η εκλογή Τραμπ δημιούργησε αβεβαιότητα ως προς την αμερικανική στάση. Παρότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, η νέα κυβέρνηση έστειλε αντιφατικά σήματα: κάποιοι σύμβουλοι βλέπουν την Κίνα ως μείζονα απειλή, ενώ ο Τραμπ έχει υπαινιχθεί ότι ο Σι μπορεί να θεωρηθεί εταίρος σε έναν «πολυπολικό κόσμο».
Τελικά, η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ανεπίσημα την Ταϊπέι ότι επιθυμεί περισσότερο «μοίρασμα του κόστους» παρά απόσυρση αμερικανικής στήριξης. Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2024, κινείται γρήγορα — πατώντας στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ενίσχυση της άμυνας από ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση από το Πεκίνο.
Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του Κουομιντάνγκ Τσενγκ Λι-γουέν, κατηγορεί τον Λάι για «υπερβολικές δαπάνες» και για «επικίνδυνα παιχνίδια» στα στενά της Ταϊβάν. Το Κουομιντάνγκ και το Taiwan People’s Party ελέγχουν τη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Λάι θα χρειαστεί σκληρές διαπραγματεύσεις για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές στη χώρα απορρίπτουν το «T-dome» ως υπερβολικά δαπανηρό και πρακτικά ανεπαρκές έναντι του κινεζικού οπλοστασίου. Θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει οποιοδήποτε σύστημα με τον όγκο των πυραύλων της και ότι τα χρήματα ίσως ήταν πιο χρήσιμα σε μέσα ευέλικτης, ασύμμετρης άμυνας.
Παρά τις αντιρρήσεις, ο Λάι επιμένει ότι η Ταϊβάν πρέπει να βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας», ειδικά ενόψει του 2027 — έτος για το οποίο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σι έχει ζητήσει από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να είναι έτοιμος για πιθανή εισβολή. «Ο τελικός στόχος», είπε, «είναι μια άμυνα ικανή να προστατεύει μόνιμα τη δημοκρατική Ταϊβάν».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι η Ταϊβάν «δεν θα μπορέσει ποτέ» να αποτρέψει την «επανένωση».
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Ιράν τον αποχαιρετά - Δείτε live εικόνα
Ανατριχιαστικές πληροφορίες για το πώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πτώμα της
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της
Από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τους «ελέγχους και ισορροπίες» των ιδρυτών-πατέρων, στη σύγχρονη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και τις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από το όρος Ράσμορ για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας
Το «Κόκκινο Τείχος» της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια εργατούπολη σε μετάβαση
Μια επέτειος στην οποία οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά πως είναι καταδικασμένες να αλλάζουν
Για χρεοκοπημένο κράτος κάνει λόγο η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 κράτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν
O πρόεδρος εμφανίζεται στο κέντρο αφίσας με τίτλο «America's Eras Tour»
Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι διώκονται για ανθρωποκτονία
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί θα περιμένει έως και 10 ώρες μέχρι να ξεκινήσει το προσκύνημα στη σορό
Ο άνεμος ενίσχυσε τις φλόγες, με αποτέλεσμα ένα πυκνό σύννεφο καπνού να καλύψει την περιοχή
«Εμετικές οι δηλώσεις Φιντάν», λέει ο Γκίντεον Σάαρ
...ή μήπως έχουμε ήδη μπροστά μας την επόμενη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας;
O Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανό να ανατραπεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα
Eίχε προγραμματίσει να αναχωρήσει από την Αθήνα στις 5 Ιουλίου
Φέρει χαραγμένο σε λευκό κεχριμπάρι ένα πορτρέτο της
Αναφέρεται μάλιστα ότι δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.